Belföld

Szörnyű búvárbaleset történt Jósvafőn

Rózsa Sándor / Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság / Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Rózsa Sándor / Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság / Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Borzalmas búvárbaleset történt vasárnap délután Jósvafőn, a Kossuth-barlangban. Értesüléseink szerint egy engedéllyel rendelkező kutatást végző tapasztalt búvár lemerült a társaival, és azóta sincs meg.

Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy április 3-án délután 15 óra 30 perckor hat búvár merült le, és az egyikük nem lett meg, s őt jelenleg is keresik.

Megkerestük az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságát is az ügyben, Bacsó Zsolt közönségkapcsolati csoportvezető megerősítette a búvárbaleset tényét és azt mondta, hogy a barlangmentők, a katasztrófavédők és a mentők jelenleg is a helyszínen vannak, és zajlik a kutatás.

Amint lesznek fejlemények a kutatásban, frissítjük a cikket.

Frissítünk!

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat később a közösségi oldalán azt közölte, hogy feltáró merülést hajtottak végre, s a barlangi búvár nem tért vissza a merülés kezdőpontjához. Az őt biztosító merülőtársai pedig nem találták meg az ismert járatokban. Ötven fő vesz részt jelenleg a mentésben.
Azt írták, hogy a Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját pedig sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. Ezt a járatot több évtizednyi kutatómunka után tárták fel 2009-ben. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

A vasárnapi feltáró merülés során a harmadik szifon járatait kutatták a feltáró búvárok. Az eltűnt búvár keresése pedig  jelenleg is tart. A mentést nehezíti, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

A legutóbbi, hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, -40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél pedig teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentő búvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. A délelőtti órákban újabb mentőerők érkeznek a barlanghoz

Frissítünk! 16:30

Folyamatosan zajlanak merülések és a kutatások. Délután fél ötkor azt a tájékoztatást kaptuk a barlangi mentőktől, hogy még mindig nagy erőkkel keresik az eltűnt búvárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik