Belföld

A 800 forintos kenyérről kérdezték a minisztert

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI
Nagy István konkrét árat nem közölt, de azt valószínűsítette, hogy jó ideig kitart a drágulás.

Látóhatáron a 800 forintos kenyér?

Vadai Ágnes erről kérdezte az agrárminisztert, aki korábban a Portfolio.hu portálnak azt nyilatkozta, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek árának alakulása a jelenlegi kihívásokkal teli helyzetben nem jelezhető előre megbízhatóan. Az árakra több, egymással is összefüggő, tényező hat.

„Elég, ha csak az orosz-ukrán háborúra, az egészségügyi világválságra, a világgazdaság növekedésének újraindulása, a geopolitikai konfliktusokra, a szigorodó monetáris politikára, egyedi időjárási hatásokra, a nemzetközi agrárpiaci hatásokra, vagy az olaj, a földgáz és a műtrágyák ugrásszerű áremelkedésére gondolunk.”

A miniszter azt valószínűsítette, hogy

a magas árak még egy jó darabig velünk lesznek.

A DK politikusa a felsoroltak mellé hozzátette azt is, a kormány igen sokat tett azért, hogy gyenge legyen a forint.

Nagy  István válaszában megismételte, a gabonák és az abból készült termékek – így a kenyér – árát is sok tényező befolyásolja. Azok alakulása jelenleg nem látható előre. A miniszter szerint nagyon sok a bizonytalansági tényező.

Az orosz-ukrán háború kiszámíthatatlan lefolyása mellett jelentős hatással van az élelmiszerárakra az évek óta egyre szélsőségesebbé váló időjárás, a pandémiás helyzet, a világgazdasági válságból való kilábalás gyorsasága, a világszerte szigorodó pénzügyi politika, a nemzetközi agrárpiaci környezet változása, vagy éppen a mezőgazdasági inputanyagok árának alakulása.

Ugyan a felsorolt hatások eredője kevéssé látható előre, Nagy István szerint annak jelentős a valószínűsége, hogy az élelmiszerek árát is érinteni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik