Belföld

Elszálltak a kórházak adósságai, hiába tiltotta volna meg ezt a kormány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hiába jelentette ki két évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kórházak nem növelhetik az adósságaikat, ez nem következett be: a Magyar Államkincstár számításai szerint február végén 13 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi ellátók a beszállítóiknak, ráadásul ez az adat a Népszava szerint csak a jéghegy csúcsa, mivel ebben nincsenek benne az egyetemi klinikák kifizetetlen számlái. Az orvostudományi egyetemek tavaly nyártól alapítványi formában működnek, így a náluk felhalmozódó adósság is kikerült az állami kimutatásból.

A Népszava szerint a havi 4-5 milliárdos tartozás ráadásul most úgy jön össze, hogy az állam átalány finanszírozást nyújt, azaz a kórházak annyi pénzt kapnak, mint az utolsó járvány előtti békeév, 2019 havi átlagában. Annak ellenére, hogy körülbelül harmadával kevesebb beteget fogadnak, mint a járvány előtti években.

Mindennek az lehet az oka, hogy hiába született 2020 elején kormányhatározat arról, hogy a gyógyító ellátásokat értékén kell finanszírozni, de ezt nem teljesítették. Sőt, nemhogy a finanszírozás elemeit nem igazították ki, még csak az ellátás költségeit sem mérték fel eddig, pedig a költségek egyre jobban emelkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik