Belföld

Több mint 1600 fogvatartott jelezte, hogy élne demokratikus jogával vasárnap

Közben az NVI adatai szerint idén kevesebben lesznek azok, akik inkább Budapesten szavaznának.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) adatai szerint 1680 fogvatartott nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a választójogával április 3-án, közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. Mint írták, a büntetés-végrehajtási szervezet felkészült arra, hogy az érintett fogvatartottak számára biztosítsa a választójoguk gyakorlását a hazai börtönökben.

Hozzátették, hogy csak az olyan fogvatartottaknak nincs választójoga, akik jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt állnak.

A választójoggal rendelkező fogvatartottak a fogvatartás helyéül kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban, mozgóurna igénybevételével szavaznak.

Szintén az MTI számolt be róla, hogy közel 61 ezren szavaznának a fővárosban átjelentkezéssel. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ez az arány harminc százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt. Akkor 200 ezren jelentkeztek át valamelyik magyarországi településre, a fővárosban az átjelentkezők száma pedig 86 ezer volt.

Azok a választópolgárok, akik április 3-án nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak élni választójogukkal, március 25-én 16 óráig kérhették átjelentkezésüket egy másik magyarországi településre. Aki meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az április 1-jén 16 óráig személyesen vagy ügyfélkapun keresztül vonhatja vissza átjelentkezési kérelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik