Belföld

A Fidesz lefújta a nemzetbiztonsági bizottság ülését, ahol téma lett volna az orosz hackerek támadása

A Direkt36 írta meg azt tegnap, hogy orosz hackerek teljesen kompromittálták a külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a „korlátozott terjesztésű” és „bizalmas” minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is.

A Direkt36 birtokába jutott belső irat szerint még 2022 januárjában is célzott támadások érték a külügyminisztériumot. A külügy kommunikációs csatornáinak orosz feltöréséről volt titkosszolgálati tisztek úgy informálták a lapot, hogy szerintük a kibertámadások nyomai alapján a Magyarország külügyminisztériuma elleni műveletek mögött egyértelműen az orosz titkosszolgálatok hackercsoportjai állnak.

Kapcsolódó
Direkt36: Az oroszok évek óta látják a magyar külügy titkait, a teljes hálózatot feltörték Putyin hackerei
Amikor az orosz külügyminiszter kitüntette Szijjártót, a magyar tárcavezető már rég tudta, hogy az oroszok feltörték a külügy informatikai rendszereit.

A parlament honlapja szerint ma ülne össze a nemzetbiztonsági bizottság, hogy a közbeszerzések hatálya alóli mentesítést adjon bizonyos védelmi és biztonsági célú beszerzésnek. Ugyanakkor Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke azt mondta a Klubrádiónak, hogy nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai jelezték, hogy akkor várják az ülést, és meghívnák arra a kibervédelmi intézet vezetőségét, hogy számoljanak be a külügy rendszereit ért támadásokról. Erre azonban – folytatta Stummer – Halász János, a fideszes alelnök délután azzal hívta fel, hogy mind a négyüknek halaszthatatlan közfeladatai vannak, ezért nem lesz megtartva az ülés.

(via 444)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik