Belföld

Sorra állnak le a nagy bankok a zöld hitelek befogadásával

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Nincs megállás, sorban jelentik be a bankok, hogy felfüggesztik a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását – írja a Bank360.hu. Az Unicredit és az Erste után így tett a CIB és az OTP is. Az ok, hogy fogyóban a jegybanki 200 milliárdos keret, és a már megkötött szerződések, valamint beérkezett igénylések alapján a bankok behúzták a féket, nehogy túl fussanak.

Az OTP azt közölte a honlapján, hogy március 28-án felfüggesztette a termék értékesítését, a CIB pedig azt, hogy 30-ától nem fogad be új hiteligénylést, és felfüggeszti a termék értékesítését.

A már beérkezett kölcsönigényléseket még elbírálják, de valamennyi bank arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy csak akkor köthetnek majd velük zöld hitel szerződést, ha addigra még marad a jegybanki keretből – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. A cikk szerint az MNB elvileg dönthetne úgy is, hogy további keretet ad a 200 milliárdon felül a zöld hitelekre. A Zöld Otthon Program őszi elindítása óta azonban nagyot fordult a világ, felgyorsult az infláció és ezzel párhuzamosan a jegybanki kamatemelési ciklus.

Az eddig közölt adatok szerint a megkötött zöld hitel szerződések közel kétharmada esetében a hitelhez állami kamattámogatást (zöld csok) is igénybe vettek az adósok. A fix, 2,5 százalékos, akár 70 millió forintos kölcsön a folyamatos kamatemelések nyomán egyre vonzóbbá vált, piaci alapon már csak sokkal drágábban lehet lakáshitelhez jutni. Aki tehát eladó ingatlant keres, vagy sajátot épít, és ehhez kölcsönre van szüksége, annak a zöld hitel kivételesen jó lehetőség – írja a Bank360.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik