Belföld

Elnöki kegyelmet kapott a dohányzó fiatalt lefogó pécsi tanár

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán azt közölte, hogy elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső elítélt pécsi tanár – vette észre a hvg.hu. Hoppál szerint Áder János köztársasági elnök kegyelmével megszűnt a bírósági eljárás, és a korábbi, a pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis. Az elnöki kegyelem egyben azt is jelenti, hogy a tanárt nem tiltják el a foglalkozásától sem – derül ki a posztban.

A harminchat éve a pályán dolgozó, büntetlen előéletű tanár még szeptemberben vitatkozott össze egy, az iskola előtt tiltott helyen cigarettázó, tizenhat éves fiúval. Miután a vita elmérgesedett, a tanár percekig nem engedte el a fiatalt. Az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg, a bíróság pedig tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, de a pedagógus fellebbezett. A tárgyalása tavaly december elsején kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon, de végül elmaradt, mert a védő kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

A tanár mellett Pécsen hétszáz embert megmozgató tüntetést tartottak, az interneten pedig országszerte több tízezer ember állt ki mellette támogató kommentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik