Belföld

Világháborús robbanótesteket találtak a munkások egy komáromi erdőben

Világháborús robbanótesteket találtak a vízvezetékrendszer kialakításán dolgozó munkások a Komárom és Ács közötti erdős területen – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede a Facebook-oldalán pénteken.

Azt írták, hogy a több mint 75 éve “szunnyadó” robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget. Ezt követően a tűzszerész alakulat több napon keresztül folytatott műszeres keresést és egymás után emelték ki a különböző állapotú robbanótesteket. A felszínre hozott világháborús robbanótestek össztömege elérte a 250 kilogrammot.

Végül 23 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, 4 darab 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre.

Az eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha bárki robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, akkor azonnal értesítse a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik