Belföld

Rendkívüli érettségi szabályok az ukrán menekült diákoknak

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A kormány döntött az ideiglenes védelemre jogosultként elismert tanulók érettségi vizsgára bocsátásának rendkívüli szabályairól.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Magyarországon is leérettségizhet az a diák, aki akar.

A háború elől elmenekült gyereknek ehhez „bizonyítványával vagy más, az ukrajnai iskolája által akár elektronikusan kiállított és hitelesített dokumentummal” igazolnia kell, hogy a 2021/2022. tanévben a középiskola utolsó évfolyamán tanult. 

A fő szabály szerint április 20-ig lehet jelezni, ha valaki a magyar vizsgarendszer szabályai szerint akar leérettségizni. A határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs.

A rendkívüli eljárásban jelentkező – választása szerint – magyar, mint idegen nyelv vizsgatárgyból is jelentkezhet érettségire. A rendkívüli eljárásban a jelentkezés térítésmentes. Aki korábban már vizsgadíjat fizetett, annak az Oktatási Hivatal visszatéríti a pénzt. A visszaigénylés jogvesztő határideje szeptember 30-a.

A vizsgákat a kormányhivatalok szervezik. Tájékoztatják az Oktatási Hivatalt, hogy a rendkívüli eljárásban jelentkezők írásbeli vizsgáihoz mely tárgyakból, mely szinten, hány írásbeli feladatlapra van szükség, valamint arról is, hogy a feladatlapokat mely kormányhivatalba kell eljuttatni.

Amennyiben a rendkívüli eljárásban jelentkező a kötelező vizsgatárgyakból,

azaz magyar nyelv és irodalom vagy e helyett magyar mint idegen nyelvből, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és a Vizsgaszabályzat 2. számú mellékletében meghatározott választható közismereti vizsgatárgyak közül legalább egy szabadon választott vizsgatárgyból

sikeres érettségi vizsgát tesz, valamint középiskolai tanulmányait befejezi, és ezt a vizsgabizottság számára június 9-ig igazolja, annak kiállítják az érettségi bizonyítványt. A határidő jogvesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik