Csóti Rebeka / 24.hu
Belföld

A többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát, a Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak

Számos kérdésben mérte fel a közhangulatot a 24.hu megbízásából a Závecz Research az április 3-ai parlamenti választás előtt. A közvélemény-kutatás adatait a következő két hétben közöljük. Először azt, hogy a választók többsége szívesen venné a miniszterelnök-jelöltek vitáját, ami azonban sorozatban negyedszer nem valósul meg.

A szavazók 60 százaléka szükségesnek tartja, hogy az április 3-ai parlamenti választás előtt legyen tévévita a miniszterelnök-jelöltek között

– derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek túlnyomó többségének van véleménye a témáról, mindössze 4 százalékuk felelt úgy, hogy nem tud válaszolni a kérdésre. 36 százalék nem igényli a kormányfőjelölti vitát.

Nem meglepő, hogy a leglátványosabb eltérés a pártszimpátiát figyelembe véve rajzolódik ki: a Fidesz-KDNP szavazóinak 70 százaléka nem ítéli fontosnak a vita megrendezését (igazodva az attól elzárkózó kormánypárti pártszövetség álláspontjához), ugyanakkor még közöttük is minden negyedik válaszadó (26 százalék) szükségesnek tartja azt. Mint ismert, Orbán Viktor (aki 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban részt vett miniszterelnök-jelölti vitán, az azóta eltelt 16 évben viszont egyszer sem volt hajlandó rá) ezúttal arra hivatkozva utasítja el a részvételt, hogy az ellenzék nem a valódi „főnököt” indítja a választáson. Vagyis ha Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök-jelölt, az szerinte egy másik helyzet lenne. (A felmérésben nem az Orbán és Márki-Zay Péter közötti kétszereplős összecsapásra kérdeztek rá konkrétan, hanem a miniszterelnök-jelöltek vitájára.)

Azoknak, akik az ellenzéki pártok közös listáját támogatják, a 90 százaléka igennel válaszolt a vita szükségességét firtató kérdésre, de még a más listát választók, illetve a pártnélküliek között is 71 és 66 százalék volt az igenek aránya.

A férfiak 58 százaléka támogatja, 38 százaléka nem akarja a vitát, a nőknél pedig még ennél is nagyobb a vitapártiak aránya (61 százalék, nem támogatja: 35 százalék).

Életkor szerint a 18 és 39 év közötti korosztályban a legnagyobb (68 százalékos) a vita támogatottsága, de minden más csoportban is legalább 53 százalékos.

Településtípus alapján pedig a Budapesten élők várnák el leginkább (63 százalékban) a miniszterelnök-jelölti vitát, de még a községekben is többségben vannak azok, akik fontosnak tartják a nézetek ütköztetését a választás előtt: 54 százalék válaszolt így, 41 százalék ellenében.

Módszertan

Az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Ajánlott videó