Belföld

Semjén: a nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Felújítottak egy templomot Túrkevén, Semjén Zsolt beszédet is tartott a helyszínen.

A távirati iroda részletesen jegyzetel, íme a miniszterelnök-helyettes legfontosabb gondolatai:

  • Az ember testi, szellemi és lelki összetettségét figyelembe kell venni, és úgy alakítani az országot, hogy az ember a teljes személyiségét megélhesse, kibontakoztathassa. Ezért az állam támogatja a test vonatkozásában például a sportot, a szellem vonatkozásában a tudományt, kultúrát, művészetet, lelki vonatkozásban pedig a templomok megújulását is.
  • 2010 óta több mint háromezer templom újult meg és több mint kétszáz templomot építettek a Kárpát-medencében.
  • Semjén szerint egy nemzet lelkiállapotát pontosan mutatja templomai állapota. Ha egy templom elhanyagolt, romos, üres, az jelzi az ott élők “sok esetben szomorú” lelkiállapotát – fogalmazott, hozzátéve: szerencsére Magyarországon nem ez a helyzet.
  • A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a történelmi egyházaknak, hogy a lelki szolgálat mellett felvállalnak több közfeladatot is, például az oktatás, a szociális gondozás terén. Beszámolt arról, hogy 2010-ben az oktatási intézmények mintegy 6 százaléka volt egyházi, most pedig 18 százaléka. Elmondta azt is, hogy tizenkét évvel ezelőtt a gyermekvédelmi és szociális intézmények 11 százaléka volt egyházi, most több mint 50 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik