Belföld

Mészáros és Rogán neve is elhangzik azokon a kiszivárgott felvételeken, melyeken az Index bedarálásáról lehetett szó

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Belső dokumentumok és hangfelvételek segítségével korábban nem ismert részleteket tárt fel a Direkt36 az Index hírportál kormányzati befolyás alá kerüléséről.

A tényfeltáró központ által közölt egyik felvétel 2021 tavaszán készült, és az hallható rajta, amint Fekete-Szalóky Zoltán főszerkesztő beszél arról, hogy a szerinte nehéz piaci helyzetben lévő Index számára pénzügyi segítséget nyújtott Mészáros Lőrinc kormányközeli milliárdos.

Egyetlen ember volt Magyarországon az elmúlt hét hónapban, aki az Indexbe pénzt tudott adni, vagy pénzt adott. Azt Mészáros Lőrincnek hívják

– jelentette ki a főszerkesztő, aki a pénzügyi tranzakcióról részleteket nem árult el, de egy ponton a „kölcsön” szóval utalt az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló milliárdostól érkező pénzre.

A felvétel meghallgatható itt.

A főszerkesztő 2021 júniusában baráti hangvételű interjút készített a felcsúti milliárdossal, amely a Direkt36 cikke szerint a szerkesztőségen belül is visszatetszést keltett. Több indexes szerint a lapvezetés azzal védekezett a Mészáros-interjú ügyében, hogy ilyen cikkekre van szükség ahhoz, hogy az újság finanszírozható legyen, olvasható. Szintén Fekete-Szalóky jegyezte a Városháza állítólagos eladásáról szóló írást, a Direkt36 szerint a szerkeztőség tagjainak ezzel kapcsolatban arról beszélt, a lapvezetésnek lavíroznia kell, hogy ha „van egy tulajdonosi kérés.”

Fekete-Szalóky a kormányt esetleg negatívan érintő hírek elhelyezésénél érvényesülő speciális szempontokat is szóba hozta.

Nyugodtan írjunk meg minden fideszezést, szájerezést, legfeljebb ne húzzuk fel hármasra, hanem toljuk ki ötösre

– mondta, utalva arra, hogy az „ötös” kategóriájú hírek a címlap alsó részén, kevésbé szembetűnő helyen találhatók.

Az Index nem reagált a Direkt36 kérdéseire, de tiltakoztak a felvétel közzététele ellen, és büntetőfeljelentést tettek miatta.

A Direkt36 által nyilvánosságra hozott másik felvételen egy olyan beszélgetés részletei hallhatók, amely 2020 nyarán zajlott Dull Szabolcs akkori főszerkesztő és Gerényi Gábor, az Index társalapítója között. Utóbbi javaslata volt a Dull és az akkori szerkesztőség által ellenzett úgynevezett kiszervezési terv, amelynek értelmében az Index rovatait külső cégekbe szervezték volna ki. A szerkesztőség ezt az Index függetlensége elleni támadásnak tekintette.

Ez a felvétel itt hallgatható meg.

Gerényi a felvétel szerint nyíltan beszélt arról, hogy politikai szempontok is állnak az Index átalakításáról szóló tervek mögött. Amikor Dull rákérdezett arra, hogy miért annyira sürgős a kiszervezési terv végrehajtása, hogy már egy hónapon belül el kell kezdeni megvalósítani, akkor arra Gerényi azt mondta:

Ez a része politika. Kurva nagy a türelmetlenség, mert nagyon-nagyon sok rossz fát tett az Index a tűzre.

Hozzátette, hogy ez alatt azt érti, hogy szerinte sok szakmai hibát követ el az Index, amelyek szerinte „egy irányba húznak” és jellemzően a kormányoldalnak ártanak.

Dull a kiszervezéssel kapcsolatban konkrétan rákérdezett arra is, hogy a médiaügyek kormányzati felelősének, Rogán Antalnak „miért jó, ha az Index nyolc cégben van”, vagyis miért áll érdekében ez az átalakítás. Gerényi erre ezt válaszolta:

A Rogánnak nem az jó. A Rogánnak az a jó, hogy én elmondtam, hogy az a szerkezeti váltás, ami nekem már készen volt tíz évvel ezelőtt, az az Index minőségére garancia lesz. És ő elfogadta.

Gerényinek több kérdést is feltett a Direkt36 például arról, hogy honnan tudta, hogy Rogánnak mik voltak az érdekei, de ezekre nem adott érdemi válaszokat. Rogán sem reagált a Direkt36 kérdéseire.

A cikkből még számos korábban ismeretlen részlet kiderül az Index utóbbi néhány évének a történetéről, a teljes írás itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik