Belföld

A 2008-as Orbán elítélné-e önmagát? – Ungár Péter a háborúról és a hintapolitikáról kérdezte a kormányfőt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Választ nem kapott, de a külügyi államtitkár újfent azzal vádolta a baloldalt, hogy katonákat küldene a háborúba.

Ungár Péter írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Orbán Viktornak arról, egyetért-e korábbi kijelentéseivel. Felidézte, hogy 2008-ban, még ellenzékben, amikor Oroszország a Grúziához tartozó szakadár területek miatt indított támadást, „még teljesen máshogy viszonyult Oroszország cselekedeteihez, mint most, amikor Ukrajna van hasonló helyzetben”.

Anno a Fidesz elnökeként „élesen kritizálta a hintapolitikát és azt képviselte, hogy egyértelműen el kell ítélni a katonai agressziót” – írta az LMP politikusa.

Magyarország egy felértékelődő, közép-európai régióban találhatja meg a gazdasági és politikai számításait. Nem egy közép-európai különutas, oroszbarát, magát az orosz érdekek alá rendelő vonalvezetés szolgálja az érdekét.

Ungár Péter felidézte, akkoriban Orbán Viktor

  • azt is kiemelte, hogy közép-európai országként kötelességünk a világos beszéd és kiállás, hiszen a környező államokkal a közös történelem, akár 1956 vagy 1968 miatt jól tudjuk, milyen, ha orosz katonai agresszióval megtámadnak minket.
  • 2008-ban még arról beszélt, hogy hiba az orosz gazdasági érdekek és energiafüggőség miatti távolságtartás Oroszország
    cselekedeitől.
  • Erős fellépést és diplomácia eszközök bevetését várta el Európától. Már akkor meglebegtette, hogy elképzelhető Ukrajna megtámadása is, mivel ebben az esetben is hivatkozhatnak orosz állampolgáraik védelmére.
  • Akkor még tartott attól, hogy a szomszédos országban háborúra kerülhet sor és sürgette Ukrajna felvételét a NATO-ba.

Ungár Péter szerint 2008-ban jogosan tették fel a kérdést, hogy hol, melyik határon áll meg az orosz agresszió, milyen következményei lehetnek annak, ha egy környező ország érdekei nem egyeznek Moszkva érdekeivel. Akkor a hatalmi önkény nyílt megnyilvánulásának nevezték Putyin cselekedeteit.

Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy Miniszterelnök úr egyért-e még akkori szavaival,
amikor pontosan az történik, amiről 14 évvel ezelőtt Ön beszélt?

Orbán Viktor akkor arról is beszélt, hogy nagyon sok jobboldali nem lelkesedik az euroatlanti és a transzatlanti együttműködésért, de nekik is be kell látniuk, Oroszország agressziójával új korszak kezdődött, Magyarországnak arra biztonsági okokból szüksége van.

Kapcsolódó
Orbán: legyenek válaszlépések Oroszországgal szemben
A Fidesz elnöke határozott és egységes közép-európai és uniós álláspontot sürgetett az orosz-grúz konfliktus ügyében. Oroszországgal szemben, ha szükséges, civilizált, békés, a nemzetközi diplomáciában elfogadott válaszlépéseket lehet tenni - mondta Orbán Viktor szombaton, a Soli Deo Gloria (SDG) református értelmiségi szervezet konferenciáján Balatonszárszón.

A kormányfő helyett Magyar Levente külügyi államtitkár próbált válaszolni. Megismételte, az Orbán-kormány mindig kiállt Ukrajna területi integritása, szuverenitása mellett, elítéli az orosz agressziót.

Az ország, a kárpátaljai magyarok biztonsági érdeke miatt nem küld katonát, fegyvert, ezért nem engedi, hogy mások a magyar-ukrán határon át fegyvereket szállítsanak. Nem engedi azt sem, hogy az elszabaduló rezsiárakon keresztül a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.

Az államtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy

a baloldal fegyvereket és katonákat küldene a háborúba és támogatna olyan szankciókat, amelyek a rezsiárak növekedését eredményeznék.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter feljelentést tesz, amiért azt terjesztik, hogy az ellenzék magyar katonákat küldene a háborúba
Ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés, közösség elleni uszítás vádjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik