Belföld

Kiállt Rogánék levelei mellett az Alkotmánybíróság

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Kúria döntését mondta ki alaptörvény-ellenesnek.

A Kúria döntésével szemben, a Rogán Antal miniszter irányítása alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ mellé állt az Alkotmánybíróság. A Kúria szerint ugyanis a kormány törvényt sértett, amikor háborúzós ellenzékről írt a Covid-19-hírlevélben február 24-én.

A határozat szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt

az ellenzéket minősítő álláspontja azon kifejtésével, mely szerint »… felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére«.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, azt állította, hogy a Kúria a döntésében tévesen azonosította az ellenzéket a választásokon szereplő jelölő szervezettel.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a döntést, alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a kormány tájékoztató hírlevelével kapcsolatban hozott végzést.

Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria nem vette kellő súllyal figyelembe, hogy a leveleket sajátos körülmények között, rendkívüli háborús helyzetben, főleg az állampolgárok tájékoztatása érdekében küldték ki,

a vitatott közlés a tartalma alapján önmagában nézve nem irányult a 2022-es országgyűlési választásokon induló pártok vagy képviselőjelöltek támogatására, hanem közérdekű célt szolgált.

Az Alkotmánybíróság szerint az állampolgároknak joguk van tudni, a kormánynak pedig kötelessége közölni, mi az álláspontja a háborúról. Az Alaptörvényből az következik, hogy

a tájékoztatási kötelezettség mindenkori címzettjének a tényeken alapuló helyzetet kell objektíven, a demokratikus közvélemény kialakulását elősegítendő, a saját álláspontjától eltérő véleményeket is bemutatva, a lehető legszélesebb körű nyilvánosság elé tárnia.

Az Alkotmánybíróság tanácsa ez alapján megállapította, hogy a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik