Belföld

Magyar Sajtódíjat kapott Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Újságírók Országos Szövetségében csütörtökön adták át a hagyományos sajtónapi díjakat. Köztük a négy éve alapított Magyar Sajtódíjat, amelyet a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére hoztak létre.

A kitüntetést az idén Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója, Dezső András, a HVG újságírója és a 444.hu szerkesztősége kapta.

A rendezvényen Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék vezetője, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója (az Egységben Magyarországért sajtó- és médiapolitikáért felelős kabinetjének vezetője – A szerk.) ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy „az újságírás talán az egyetlen olyan szakma, amely az erejét, a felhatalmazását tisztán a bizalomból nyeri… Az újságíró és a közönség közötti bizalom a demokratikus társadalom egyik legfontosabb kötőanyaga, ami biztosítja, hogy a hatalomgyakorlás ne veszítse szem elől a köz érdekeit, a választás pedig valóban megfontolt döntés lehessen”. Később azonban leszögezte: „az újságírás mint szakma, mint értékrend, ekkora bajban még sosem volt, és egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy van innen még visszaút… A Reuters Institute 2021-es Digital News Report-ja szerint például a sajtóval szembeni magyar bizalmi index 30%-on áll.” E lesújtó eredményhez jelentősen hozzájárult a közmédia teljesítménye, s hogy „a közösségi médiában a gyűlölködés hangosabbá válik, a józanész elhalkul”. Némi optimizmusra ad okot, hogy még ilyen viszonyok között is akadnak olyan médiumok, melyek kompromisszumok nélkül végzik a minőségi újságírást. A Mérték Médiaelemző Műhely 2021-ben 25 ilyen újságot, hírportált, televíziót, rádiót és közösségimédia-csatornát nevezett meg.

Farkas Norbert / 24.hu

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke napi aktualitással indította beszédét: közvetlen szomszédunkban háború zajlik, óriási tisztelettel adózunk a háborúról tudósító újságírók és civilek emberfeletti teljesítményének. „Ehhez képest a határon belül dolgozó újságíróknak könnyebb a dolguk: ’csak’ a hatalom információ-visszatartó, esetenként információ-eltérítő gyakorlatával kell szembe szállniuk, ’csak’ a hazugságot kell leleplezniük, ’csak’a sajtó szabadságáért, a tájékoztatás jogáért kell megvívni a mindennapi harcot.”

A Sajtóházban az ünnepséggel egyidőben Március címmel fotókiállítás nyílt, melyet Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus nyitott meg.

Az ünnepségen további elismeréseket is átadtak.

Aranytoll Életmű-díj – a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt kiemelkedő munkát végzett kollégák kaphatják, életművük elismeréseként. A 2022-es díjazottak: Ballai József újságíró, szerkesztő, többek között a Petőfi Népe, a Világgazdaság, az Amerika Hangja volt munkatársa; Bikácsy Gergely író, film- és irodalomkritikus, esszéíró, filmesztéta, filmtörténész, dramaturg, szerkesztő, színész, egyetemi tanár; Friss Róbert újságíró, szerkesztő, többek között volt a Népszabadság lapszerkesztője és a Népszava főszerkesztője, Miskolczi Miklós író, újságíró, a Kiskegyed alapító főszerkesztője volt; Zappe László újságíró, színházi kritikus, volt a Népszabadság munkatársa, a Kritika főszerkesztő-helyettese; Pallai Péter, volt a BBC munkatársa, a budapesti iroda vezetője.

Vastoll-díj – a MÚOSZ Elnöksége 2018-ban hozta létre e díjat, amelyet sok évtizedes újságírói munkásságukért és a MÚOSZ iránt tanúsított hűségükért azon kollégák kapják, akik betöltötték 90. életévüket. Az idei díjazottak: Berkes Péter, aki 65 éve tagja a szövetségnek; Farkas László Aranytoll-díjas, aki 61 éve tagja a MÚOSZ-nak; Heltai András Aranytoll-díjas, aki 42 éve tagja a szövetségnek; Keleti Éva Aranytoll-díjas, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke, aki 68 éve tagja a MÚOSZ-nak; Salamon Magdolna, aki 1953-tól volt tagja a szövetségnek; Wormser Antal, aki 1950 óta, vagyis 72 éve tagja a MÚOSZ-nak.

Földes Anna interjú-díj: Tölgyesi Gábor, a Népszava újságírója.

Az Év Gazdasági Újságírója: Szabó Yvette, a HVG újságírója.

Soó Rezső-díj: Pusztay Sándor, könyv- és lapkiadó, főszerkesztő, író, újságíró.

Virág F. Éva-díj: Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója

Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik