Belföld

Publicus: a Fidesz-szavazók többsége szerint is agresszorként támadta meg Oroszország Ukrajnát

alery Melnikov / Sputnik / AFP
alery Melnikov / Sputnik / AFP

Február 28. és március 3. között készített országos reprezentatív közvéleménykutatást a Publicus Intézet, melyben azt vizsgálták, mi a véleménye az embereknek az orosz-ukrán háborúról és a magyar külpolitikáról.

A kutatásból kiderült többek között, hogy tízből nyolc megkérdezett szerint nem jogos az, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen. Így látja tízből kilenc (91 százalék) az Egységben Magyarországért lista szavazója, tízből hét (72 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá a Fidesz szavazók közel kétharmada (64 százalék).

A megkérdezettek 7 százaléka szerint részben jogos, részben pedig nem jogos az orosz katonai agresszió.

Tízből hét válaszadó – köztük a Fidesz-szavazók többsége (56 százaléka) is – azzal a véleménnyel ért inkább egyet, hogy Oroszország agresszorként megtámadta Ukrajnát.

Közel minden második megkérdezett szerint az elmúlt 12 évben Orbán Viktor inkább oroszbarát külpolitikát folytatott. Az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége (86 százalék) így látja, illetve tízből négy (42 százalék) bizonytalan szavazó, továbbá közel minden ötödik (18 százalék) Fidesz szavazó is.

A válaszadók fele szerint a jelenlegi orosz-ukrán háború fényében a jövőben Magyarországnak inkább nyugatbarát külpolitikát kellene folytatnia.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2022. február 28. – március 03. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 802 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik