Belföld

Az ellenzék Orbánt okolja a 400 forintos euróért 

Párbeszéd / Facebook
Párbeszéd / Facebook
Arra reagáltak, hogy mélyrepülésbe kezdett a magyar deviza.

Elérte, majd át is lépte a 400 forintot az euró árfolyama. Elemzők szerint a feltörekvő devizák az orosz-ukrán háború miatt jelentősen gyengülnek: a lengyel zloty és a cseh korona is, de messze a forint a leginkább alulteljesítő deviza. Az összeomlásra azonnal reagált a  magyar ellenzék. A Párbeszéd Magyarországért „megköszönte” a forint történelmi mélypontját Orbán Viktornak.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán azt írta, a forint összeomlása bizonyítja, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája tévút, már a „magyarok pénzének stabilitása” múlik a kormányváltáson.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt emlékeztetett rá, az  infláció és a magyar államadósság már Putyin háborúja előtt is csúcson volt. Úgy vélte, most:

  • azonnal és radikálisan csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját,
  • el kell kezdeni az euró-bevezetés folyamatát,
  • haza kell hozni a a 15 ezer milliárd forintnyi EU-támogatást, amit Orbán Viktor a putyini modell szerinti korrupciója miatt már nem kap meg.

A Demokratikus Koalíció drámainak nevezte a forint mélyrepülését, közleményében külön is felszólította Matolcsy György jegybankelnököt, hogy

életében először tegye a dolgát és védje meg a forintot!

A párt elismerte, az orosz-ukrán háború a közép-európai térség összes fizetőeszközére komoly hatással volt, de a lengyel zloty és a cseh korona talpon maradt, míg a forintnál drámaibb mértékű romlást csak az orosz rubel produkált az elmúlt napokban.

A DK szerint egyértelmű, hiába beszél Orbán Viktor stratégiai nyugalomról,

valójában elképzelés nélküli káosz uralkodik a kormányban és a jegybank elnök fejében.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke sokkolónak nevezte a forint gyengülését, felidézte, hogy tizenkét éve 265 forint volt egy euró, két hete 360, ma pedig már 400.

A gyenge forint egyértelműen a Fidesz felelőssége, hiszen az Orbán-kormány semmit nem tesz a gyenge árfolyam ellen!

Szerinte a kormány pontosan tudja, ez mit jelent, hiszen Orbán Viktor mondta még 2004-ben, hogy a forint gyengítésével tulajdonképpen

ellopják a pénzt az emberek zsebéből, (…) A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.

Tóth szerint ebből az következik, hogy jelenleg az országot a  gyengék gyülekezete vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik