Belföld

Ukrajna budapesti nagykövete: Ha szemet hunyunk a barbárság felett, tudunk örülni az alacsony gáztarifáknak?

Széles bojkottot akar a diplomata.

A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével.

Ezt Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete írja a Népszava egy kérdésére.

Nepop asszony ambicionálja a minél szélesebb bojkottot:

Európai üzletek és vásárlóik lemondanak az orosz árukról. Hálás vagyok azért, hogy Árukereső.hu portál, a Nanushka divatcég és az Átrium Bisztró példát mutatnak ebben, és erre szólítom fel a magyar bolthálózatokat is. Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket! Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?

Az ukrán diplomata Putyin elszigetelésében látja a megoldást:

Minél inkább meggyengül gazdaságilag és politikailag Oroszország, annál több esélyünk lesz megállítani az agressziót. Azt kérjük: szakítsanak meg minden gazdasági együttműködést az agresszor állammal, szigeteljék el politikailag, zárják ki nemzetközi szervezeteikből, sport, kulturális, tudományos és üzleti köreikből.

A lap kérdezte a nagykövetet: mit szól ahhoz, hogy Putyin ragaszkodik Ukrajna semlegességéhez. Ljubov Nepop válasza:

Putyin utál mindent, ami ukrán, mert az ukrán nép szabadságszerető, demokratikus, európai, ami ellentétes egész filozófiájával és értékrendjével. Elfojtás, ellenőrzés, félelem, engedelmesség – ezt érti a hangoztatott semlegesség alatt. Ilyenbe soha nem egyezik bele egyetlen ukrán sem. És amikor a semlegesség elfogadásáról kérdeznek bennünket, a magyarok fel kell tegyék maguknak a kérdést, egyetértenek-e Putyin következő követelésével, hogy a NATO infrastruktúráját vissza kell állítani az 1997 előtti állapotba? Beleegyeznek-e abba, hogy minden posztszocialista országban helyreállítsák az orosz befolyást, vagyis megfosszák őket függetlenségüktől?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik