Belföld

Kamatot emelt a jegybank, fel is lélegzett a forint

Getty Images
Getty Images

75 bázisponttal magasabban, 5,35 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön az MNB, a szigorítás váratlannak volt mondható, elsősorban az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhattak vele, írja a portfolio.hu.

A lap szerint az utóbbi napokban az elemzők körében érezhetően erősödtek a kamatemelési várakozások, hiszen a forint gyakorlatilag napról napra döntött új történelmi mélypontot az euróval szemben, szerdán 383 felett is járt a jegyzés.

Az egyik vélekedés az volt, ebben a helyzetben a jegybanknak muszáj emelnie, hogy megvédje az árfolyamot, az elemzők másik fele viszont úgy gondolta, hogy mivel az orosz-ukrán háborúra nincs ráhatása az MNB-nek, ezért felesleges bármit is tennie, sőt egy váratlan emelés akár pánikreakciónak is tűnhet.

Ami a forintot illeti, csütörtökön reggel ide-oda rángatták a magyar devizát. A kora reggeli órákban egészen 376,5-ig erősödött a forint, vagyis volt egy százalék feletti is az emelkedés, majd fokozatosan bizonytalanodott el a hangulat. Nem sokat kellett rá várni, hogy újra 380 fölé gyengüljön a forint az euróval szemben, de a kamatemelés bejelentését követően kisebb fellélegzés jött el a forint piacán. Az euróval szembeni jegyzések eltávolodtak a 380-as szinttől és 378 körül mozog most a magyar deviza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik