Belföld

353 milliót kapnak a kampányra a nemzetiségi önkormányzatok

Kampánycélokra több mint 353 millió forintot kapnak az április 3-ai országgyűlési választásra listát állító nemzetiségi önkormányzatok a központi költségvetésből a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai határozata alapján.

A testület a kampánytámogatásra rendelkezésre álló, valamivel több mint 353 millió forintos költségvetési összeg harmadát, mintegy 117,7 millió forintot egyenlő arányban osztotta szét az országos listát állító 12 országos nemzetiségi önkormányzat között. Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidő lejártáig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az országgyűlési választásra, és így az NVB a roma nemzetiségi választópolgárok számának figyelmen kívül hagyásával állapította meg az országos nemzetiségi listát állító nemzetiségi önkormányzatoknak járó központi költségvetési támogatás összegét.

Az összeg fennmaradó kétharmadát a nemzetiségi névjegyzékbe vett regisztrált választópolgárok száma alapján, arányosan ítélték meg:

 • a legtöbb támogatást a német önkormányzat kapja, összesen 191 millió forintot, a legkevesebbet a bolgár önkormányzat, 11 millió forintot
 • a  horvátok mintegy 23,5 millió,
 • a szlovákok 19,5 millió,
 • a ruszinok 16,3 millió,
 • a románok 16 millió,
 • az ukránok 14,6 millió,
 • a szerbek 13,6 millió,
 • a görögök 12 millió,
 • a lengyelek 12 millió,
 • az örmények 11,5 millió,
 • a szlovénok pedig 11,4 millió forintot kapnak kampánycélokra.

Az országos listaállítás másnapján – amely a számítás alapjául szolgál –, azaz február 27-én mintegy 305 ezer nemzetiségi választópolgár szerepelt a nyilvántartásban, ebből azonban csak 74 ezren kérték névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal.

Az NVB által aznap megállapított adatok alapján a bolgároknak 226, a görögöknek 393, a horvátoknak 2380, a lengyeleknek 409, a németeknek 31 540, az örményeknek 307, a romáknak 32 876, a románoknak 1082, a ruszinoknak 1138, a szerbeknek 671, a szlovákoknak 1695, a szlovénoknak 275, az ukránoknak 830 nemzetiségi választójuk jelentkezett be az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal a nemzetiségi névjegyzékbe. A névjegyzékbe vételre azonban még március 18-án 16 óráig lehetőségük van.

Kedvezményes mandátumot akkor kap egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét. Ehhez 2018-ban csaknem 24 ezer szavazatra volt szükség, és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tudott is kedvezményes mandátumot szerezni.

Azok az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok, amelyek országos listát állítottak, de nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni, szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik