Belföld

Szijjártó Péter: a Sberbank a szankciók áldozata

A miniszter újra kiállt a paksi bővítés mellett.

Szijjártó Péter szerint mára meglett a brüsszeli szankciós politika első áldozata, a Sberbank. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti ülése után ezt hozta példaként, miért nem megengedhető, hogy magyar emberek fizessék meg az Ukrajnában dúló háború árát – írta az MTI.

A tárcavezető kitért a gázszállítás és a paksi bővítés fontosságára, levezette,

ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek (…) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik.

Arról is beszélt, hogy Magyarország és Szerbia az utóbbi tizenkét évben sokat tett a jó kétoldalú kapcsolatokért, ami nagy biztonságot ad Magyarországnak a gazdaság, az energiaellátás szempontjából.

Szijjártó Péter a kereskedelmi forgalom sikerei mellett azt is felidézte, hogy Szerbiában 7,5 százalékkal nőtt a GDP, amihez hozzájárult az OTP és a Mol ottani működése, majd jelezte, 14 174 vajdasági vállalkozást 61 milliárd forinttal támogattak, ha pedig a Fidesz kap bizalmat a választáson, folytatják a programot.

Szerb kollégájával megállapodtak a határátkelés felgyorsításában: a röszkei és a tompai átkelőnél technológiafejlesztést és kapacitásbővítést hajtanak végre, Hercegszántónál pedig lehetővé teszik a teherforgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik