Belföld

Áder János és felesége egymillió forintot ajánlott fel magánvagyonukból a menekültek megsegítésére

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az államfő a nemzeti összefogást méltatta, óvott az álhírektől. Szerinte a háborúért Magyarországot semmilyen felelősség nem terheli.

A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból – mondta az állami rádió reggeli műsorában Áder János az ukrajnai háború menekültjeinek nyújtott segítségről. Erre a célra az államfő saját és felesége magánvagyonából egymillió forintot ajánlott fel – közölte az MTI.

A köztársasági elnök azt kérte, mindenki olyan segélyszervezeteken keresztül adakozzon, amelyeknél biztosított, hogy a segítség célba is ér. Fel is sorolta ezeket, majd megköszönte mindazok munkáját, támogatását, akik pénzzel, munkával, adománnyal segítettek az elmúlt napokban.

A menekülteknek főleg biztonságos lakhatásra, utazásuk megszervezésére, élelmiszerre, gyógyszerre, orvosi ellátásra, anyagi támogatásra van szükségük – tette hozzá. Áder János a háború legdrámaibb következményének a családok szétszakítását nevezte, hiszen hadköteles férfiak nem jöhetnek át a határon feleségükkel, gyermekeikkel. Ezért a kapcsolattartásban is segíteni kell őket.

Kapcsolódó
Lévai Anikó elment a menekültekhez, Ukrajnába
Férjéhez hasonlóan határszemlét tartott, csak ő átment Kárpátaljára.

Kárpátalján továbbra is bizonytalanságban, félelemben élnek, az  államfő ezért kiemelte, senki ne terhelje álhírekkel az embereket. Az emberek nyugtalanok, felelőtlenség hamis hírekkel tovább növelni bizonytalanságukat. Kérte, mindenki igyekezzen pontos információkat szerezni, nem felülni az álhíreknek.

Az államfő szerint a háborúért Magyarországot semmilyen felelőség nem terheli. Magyarország EU- és NATO-tag, e két szervezetnek nincs olyan döntése, amit Magyarország ne támogatott volna. Az ezzel ellentétes hírek álhírek – közölte. Áder nyugalomra intett, mert a háborús helyzetből ugyan logikusan következik a félelem, de

nem érdemes egy bajból kettőt csinálni.

Áder János beszélt arról is, hogy a diplomáciai egyeztetések fő célja, hogy béke legyen, de később komoly feladat lesz a menekültek hazatérésének megszervezése és az ország újjáépítése a háborús pusztítás után. Ehhez is szükség lesz nemzeti és nemzetközi összefogásra, amit már most elő kell készíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik