Belföld

Már több mint tízezer menekültet fogadtak be magánemberek egy Facebook-csoporton keresztül

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Négy nap alatt 100 ezer fősre duzzadt az a Facebook-csoport, amely azért jött létre február 24-én, hogy segítsen a háborúval sújtott Ukrajna területéről menekülő embereken. „Amennyiben lenne szállásod, vagy bármilyen más segítséget tudsz nyújtani családok, állatok, haszonállatok számára, kérlek, tedd itt közzé” – olvasható a csoport leírásában.

A háború elől menekülők számára szállást, fuvart és egyéb segítséget kínáló csoport működése alapján kimondható: óriási az összefogás a magánemberek között. Néhány percenként érkeznek a posztok az üzenőfalra arról, hogy ki hogyan tud segíteni. Van, aki a nyaralóját ajánlotta fel, a legtöbben a lakásukat vagy egy szobát, de jelentkezett nőgyógyász is, hogy ha kell, segít. Segítségnyújtók nemcsak a határ közelében, de Budapesten és a fővároson kívül is szép számmal akadnak.

A Facebook-csoport létrehozója és egyik fő adminisztrátora azt mondta a 24.hu-nak, hogy pontos számot ugyan nem tud, de

10 és 15 ezer közé tehető azon Ukrajnából menekülők száma, akik a csoportnak köszönhetően már szálláshoz jutottak Magyarországon.

Kétszáz lovat, illetve haszonállatot is sikerült már elhelyezniük a csoporttagok segítségével.

Gregor Alexandra éppen a kisbabáját altatta, amikor létrehozta a csoportot négy nappal ezelőtt, és bár számított arra, hogy sok lesz az érdeklődő és a segíteni akaró, az meglepetésként érte, hogy néhány nap alatt 100 ezresre duzzadt a tagság.

Alexandra egy lovas Facebook-oldalon látott először egy kiírást arról, hogy nagy szükség lenne lovakat menteni Ukrajnából. Sokan reagáltak, és nemcsak lovak mentését ajánlották fel, hanem mindenféle haszon- és háziállatét is. Voltak, akik családokkal együtt helyezték el az állatokat, és felmerült, hogy nincs olyan felület, ami összefogja a segítségkéréseket. Innen ered a Facebook-csoport ötlete.

A csoportnak jelenleg több mint harminc adminisztrátora van. Szükség is van ennyire, mert óriási mennyiségű felajánlást és segítségkérést kell koordinálniuk és ellenőrizniük, a csoport üzenőfalára pedig nem minden poszt engedhető ki. A legelején másodpercenként több százan jelentkeztek, le is fagyott Alexandra rendszere, így a közvetlen ismerőseit és családtagjait vette fel adminnak, hogy segítsenek.

Mostanra érték el, hogy meglehetősen olajozottan működik a csoport, és megvan, mi alapján engednek ki egy posztot, mit és hogyan csinálnak. Beállni látszik a működés: kezdetben még 1500 segítségkérő- vagy ajánló poszt várt kiengedésre, most már „csak” néhány száz – mondja Alexandra, akinek még két főadminisztrátor segít.

Van, aki Alexandrához hasonlóan gyereknevelés mellett foglalkozik a csoporttal, és 24 órában végig dolgoznak, váltott „műszakban”.

Van, aki a csoport létrehozás óta napfényt sem látott

– mondja Alexandra, aki társaival együtt a határnál tevékenykedő szervezetekkel áll kapcsolatban, így összekötő kapocsként funkcionálnak a szervezetek és a csoporttagok között. A legtöbb esetben több gyerekkel menekülő családoknak van szükségük szállásra, fuvarra.

A csoport egyik alapszabálya, hogy csak olyanok jelentkezhetnek, akik ingyen ajánlják fel a segítséget. Alexandráék próbálnak odafigyelni arra is, hogy ne váljanak csalás áldozatává, mert egyre többen nemcsak a saját bankszámlájukat írják ki, amelyre várják az adománypénzt, hanem szervezeteket csinálnak erre a célra, és maguk költik el a pénzt.

Munkájukat nehezíti az is, hogy a határon kiszámíthatatlan, hány embert engednek át és mikor, viszont az emberek folyamatosan segítenének. A kiszámíthatatlanság miatt azt a megoldást választották Alexandráék, hogy figyelik a menetrendeket, így nagyjából tudják, mikor érkezik egyszerre több menekült a határra.

Alexandra azt mondja, ő is be szeretne fogadni egy kisgyerekes családot, mert kisbabát nevelve minden feltétel adott az otthonában.

Nem tudom elképzelni, mi lenne, ha velem történne ez meg. Melyik bőröndbe kezdjek el pakolni? Mennyi ruhát kell eltennem? Milyen élelmet, és mennyit? Annyi kérdőjel van, és rossz belegondolni abba, hogy mi lehet ezekkel az emberekkel, ezért mindenképp segíteni akartam

– mondja. Úgy tudja, a határon felhalmozódtak az adományok, és szerinte tartalékolni kellene, hogy a későbbiekben, amikor csökken az adományozókedv, legyen mit adni.

Budapestre egyre több menekült érkezik vonattal, a Nyugati pályaudvarra nagyjából óránként futnak be a szerelvények. A főpolgármesteri hivatal hétfői közleménye szerint eddig körülbelül 120 menekültet szállásoltak el a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei már megnyitott egyik szállásán. A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve hamarosan további szállásokat bocsátanak az ukrajnai menekültek rendelkezésére.

A kiemelt képen a Nyugati pályaudvarra hétfőn érkező ukrán menekültek láthatók. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik