Belföld

Fővárosban és vidéken, általánosban és gimnáziumban is tiltakoztak a pedagógusok a kormányrendelet ellen

A Grassalkovich Antal Általános iskola tanárai
A Grassalkovich Antal Általános iskola tanárai
Kiálltak a sztrájkrendelet ellen, és a pedagógusok megbecsülése mellett.

Továbbra is tart a pedagógusok lendülete, pénteken is egyre-másra valósultak meg a polgári engedetlenségek az ország különböző oktatási intézményeiben. A tanárok a kormány sztrájkrendelete ellen tüntetnek,  ami a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A rendelet szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra, és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

A pedagógusok problémája nem az, hogy előírták a tanulóik felügyeletét, hanem az, hogy a rendelet a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva határozza meg, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén.

Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végkép kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg

– írja közleményében a budapesti Grassalkovich Antal Általános Iskola húsz pedagógusa, akik úgy döntöttek, pénteken 8-12 óra között nem végeznek oktatási tevékenységet.

Állásfoglalásukban azt írják, olyan munkakörülményeket szeretnének, amelyek biztosítják az iskolában a gyerekekért dolgozó minden felnőtt számára az elviselhető munkaterhelést és munkakörülményeket. Olyan munkabért szeretnénk, amely nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot.

Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk

–  írják

Polgári engedetlenség volt pénteken az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumban is, ahol két pedagógus csatlakozott az akcióhoz, további kétszáz személy vállalt szolidaritást velük.

„A polgári engedetlenségünk egyéni döntésünk, tisztában vagyunk azzal, hogy tettünknek következményei lehetnek. Ennek ellenére vállaljuk, mert úgy érezzük, hogy erkölcsi kötelességünk felemelni szavunkat a minket ért méltánytalansággal szemben, szeretnénk példát mutatni azoknak, akiket oktatunk. Tiltakozásunk kizárólag az elfogadhatatlan bánásmód ellen irányul, azt szeretnénk elérni, hogy a kormányrendeletet vonják vissza ”– írja a két résztvevő tanár a közleményében, melyet úgy zárnak,

a sztrájk alapjog, a tudás, a szolidaritás érték.

Szerkesztőségünk pedig arról is tudomást szerzett, hogy a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban és a szintén győri Révai József Gimnáziumban is volt polgári engedetlenség, amelyről a résztvevők a Facebookon számoltak be. Ezek a posztok azóta viszont elérhetetlenné váltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik