Belföld

Felfüggesztettet kértek a zebrán eleső Attilán keresztülhajtó férfire, azt mondja, tiszta a lelkiismerete

Getty Images
Getty Images

Kedden az előkészítő üléssel megkezdődött annak a segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolt férfinak a pere, aki 2019 novemberében elütött egy zebrán eleső koldust, majd megállás nélkül továbbhajtott. A helyiek által jól ismert és kedvelt Attila olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy egy év fogházat kért az ügyész a vádlottra két év próbaidőre felfüggesztve, de a 82 éves férfi nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését. A bíró ezzel kapcsolatos kérdésére pedig azt felelte, hogy nem érzi magát felelősnek a történtekért és tiszta a lelkiismerete. A vádlott nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

A vádirat szerint az idős férfi 2019. november 14-én, hajnalban közlekedett Debrecen belvárosában. Az autóban a jobb oldali első ülésen a felesége utazott, s mind a ketten használták a biztonsági övüket. Az egyik belvárosi bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott a férfi az adott szakaszon megengedett 60 km/h sebességgel. A forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak az éjszakai fényviszonyok között, a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék pedig nem működött.

Ez idő alatt a gyalogos az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmenni, azonban abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett elesett, s oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni.

Ekkor ért oda az elkövető, aki hirtelen balra kormányozva akarta őt kikerülni, azonban az autó jobb első kerekével elütötte a férfit, majd úgy hagyta el a helyszínt, hogy meggyőződött volna arról, valaki megsérült-e vagy segítségnyújtásra szorul-e. A baleset következtében a 48 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

Az ügyészség szerint az áldozat elszenvedett sérülései és a halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg, életének megmentésére a szakszerű orvosi segítségnyújtás mellett sem volt esély.

A nyugdíjast csak azért segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolják, mert a féktávolságon belül ütötte el a zebrán eleső koldust. A 82 éves férfi a meghallgatás során azt mondta, hogy csak később szeretne vallomást tenni majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik