Belföld

Helsinki Bizottság: a háború miatt új menekültügyi szabályozás kell

A jogvédők szerint a jelenlegi helyzetben csak két lehetősége van a kormánynak.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményben tudatta, hogy az Ukrajna elleni háború miatt változtatni kell a menekültügyi rendszeren. A hatályos szabályok alapján ugyanis egy ukrán állampolgár érvényes okmányokkal, vízum nélkül 90 napig lehet a schengeni övezetben, a határt átlépheti, de semmilyen ellátásra nem jogosult, munkát nem vállalhat.

Menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta. Az, aki jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon (például nincs érvényes útlevele, 90 napnál tovább tartózkodik), a hatóságok mindenféle eljárás nélkül a határkerítés szerb oldalára kényszerítik, tekintet nélkül arra, honnan érkeztek és kik ők.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az Orbán-kormány előtt a következő lehetőségek állnak:

  • azonnal módosítja az egyébként is jogsértő szabályokat, lehetővé teszi, hogy emberek menedéket kérjenek a határon vagy az ország területén,
  • határozatot fogad el arról, hogy az Ukrajnából menekülőket — élve az EU jog által adott lehetőséggel — átmeneti védelemben részesítve, menedékesként ismeri el, ezzel biztosítva, hogy minimális ellátásra legyenek jogosultak, és akkor is jogszerűen tartózkodhassanak itt, ha elmúlt a 90 nap a vízummentes tartózkodásra.

A Magyar Helsinki Bizottság jelezte, segíteni fogja az Ukrajnából menekülőket, szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtunk nekik a tanácsadástól a képviseletig.

Kapcsolódó
Orbánék 600 ezer menekültre számítanak 
A kormányfő oldalán megosztott videó szerint ennyi ukrajnai menekülttel számol a honvédség. A miniszter több tízezer menekültről beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik