Belföld

Az ellenzék felszólította Orbánt, ítélje el Putyint

Egyértelműbb kiállást várnak Ukrajna mellett, a pávatáncos oroszbarát politikát bírálják.

1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát

írta az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, aki elítélte az oroszok által indított háborút, kiállt Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett. Márki-Zay Péter a megszokott szélkakas tempónak nevezte, hogy Orbán Viktor tegnap még azzal támadta őket, ami a NATO álláspontja, amit propagandáján át ma már ő is szajkóz.

Egy dolgot leszámítva: Orbán nem hajlandó elítélni az oroszok által indított háborút, nem hajlandó elítélni Putyin lépéseit. Még akkor sem, amikor kárpátaljai magyarok élete kerül veszélybe. A magyar miniszterelnök nem más, mint a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja.

Az ellenzéki összefogás pártjainak vezetői külön-külön, de egybehangzóan szintén reagáltak a hírre, hogy Putyin elnök háborút indított Ukrajna ellen.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta, most a magyar politikai közösség minden tagjának kötelessége az orosz agresszió azonnali, határozott elítélése, a kiállás Ukrajna függetlensége, szuverenitása mellett (utóbbit Szijjártó Péter külügyminiszter megtette – a szerk.).

A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc.

A magyar kormánynak vissza kell szereznie cselekvőképességét, amit az orosz érdekek kiszolgálása, Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött üzletei megbéklyóznak.

Ennek a politikának most kell véget vetni.

A főpolgármester jelezte, Budapest elítéli az orosz agressziót, kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett. Ezért tűzték ki az ukrán zászlót a Városházára és elkezdték annak felmérését, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében.

Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán szintén arról írt, hogy az Orbán-kormánynak el kell ítéltnie az orosz agressziót egy független, szuverén állam ellen.

A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort!

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormánytól most az lenne a becsületes lépés, ha

  • felfüggesztené a paksi beruházást,
  • a szputnyik vakcina magyar gyártásáról szóló tárgyalásokat.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt írta, hogy Orbán Viktor, Putyin trójai falovaként immár a Magyarországra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat. Emlékeztetett rá, hogy a kormányfő éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben. És most Putyin lerohant egy szuverén államot, ami a magyaroknak ismerős.

Átéltük párszor a történelmünk során. Nem akarjuk újra. Aki a támadókat erősíti, aki kiszolgálja őket politikailag és gazdaságilag, az veszélyezteti nemcsak a békét, de a szuverén Magyarországot is.

Az MSZP társelnökei (Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan) szintén
elítélték az orosz agressziót, mert az erőszak semmilyen körülmények között sem lehet az érdekérvényesítés eszköze. Mint írták, elvárják,

hogy Orbán Viktor is ítélje el Putyin háborúját.

Közleményük szerint az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió a kelet-európai térség békéjét, biztonságát is fenyegeti, a kárpátaljai magyarságot pedig közvetlenül életveszélybe sodorja. Kiállnak az ukrán területi egység és szuverenitás mellett. A két társelnök azt írta, az emberi életek védelme érdekében mielőbb be kell szüntetni a harcokat, és tárgyalóasztalhoz kell ülniük az érintetteknek.

Az LMP közleményben követelte, hogy Oroszország azonnal térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, hagyjon fel a vérontással. Mint írták, Magyarországnak, Közép-Kelet-Európának, az egész kontinensnek érdeke a béke mielőbbi helyreállítása, Ukrajna területi integritásának megóvása.

Az LMP szerint Magyarországnak tétovázás nélkül be kell fogadnia az esetlegesen határaira érkező kárpátaljai magyarokat és minden más ukrajnai menekültet. Érkezésükre, ellátásukra haladéktalanul fel kell készülni. A lengyel, szlovák, magyar, román határ védelméhez NATO-erők bevonására van szükség, mielőbb.

Az uniós szankciók mellett Magyarországnak a Putyinnal való barátkozás helyett azonnali hatállyal fel kell mondania a Paks 2 szerződést és ki kell utasítani az országból az orosz érdekeket szolgáló Nemzetközi Beruházási Bankot – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik