Belföld

Elmarasztalta a választási bizottság a fideszes jelöltet, aki laptopokat osztott egy iskolában

Vitályos Eszter / Facebook
Vitályos Eszter / Facebook

A Momentum panaszt tett Vitályos Eszter ellen, aki az Emmi államtitkára és egyben a Fidesz képviselőjelöltje a Pest 3-as körzetben, írja a 444.hu. A választási bizottság határozatban állapította meg, hogy Vitályos jogsértést követett el, amikor kampányidőszak alatt az egyik állami program laptopjait osztotta egy szentendrei gimnáziumában. Bíróságot ugyanakkor nem szabtak ki rá.

A momentumos panaszban azt írták, Vitályos magatartását a választópolgárok nem államtitkári munkájával, hanem egyéni jelölti státuszával azonosítják, pedig az iskolai laptoposztogatás nem tartozik a képviselők hivatalos feladatkörébe. A párt azt is felvetette, hogy a Klebelsberg Központ elnöke jogtalan előnyt biztosított a Fidesz jelöltjének, amikor az átadón megjelent mellette.

A választási bizottság megállapítása szerint az államtitkár szereplése a kampány alatt nem elválasztható a kampánytól és a pártjától, illetve megállapították, hogy Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét.

A fideszes jelölt ugyanakkor pénzbírságot nem kapott, csak eltiltották a további jogsértéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik