Belföld

Feltöltötték a Velencei-tó vizét, de még így is alacsony

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Jelenleg is zajlik a Velencei-tó vizének pótlása, a Pátkai-tározóból még eresztik a vizet a tóba – közölte az Országos Vízügyi Igazgatóság a hvg.hu-val. A vízpótlásra azért van szükség, mert tavaly nyáron kritikusan leapadt a tó. A sekély vízben az oxigéntartalom is csökkent, ezért a halak egy része is elpusztult.

A tó szintje egy időben már tíz centiméteren belülre közelítette meg a valaha mért legkisebb (63 centiméteres) vízállást. Tavaly szeptemberben 72 centimétert mértek.

A kormány felmérése szerint a vízpótlás 42 milliárd forintba került volna, amit sokalltak, ezért a Vízügy a víztározók segítségével próbálta megoldani a problémát, de a tározók vízminősége ezt az őszi időjárásban nem tette lehetővé.

Ezért előbb a Zámolyi-tározó vizét engedték át a Pátkai-tározóba, majd amint a víz hidegebb lett, és javultak a vízminőségi paraméterek, kezdték beleereszteni a tóba is, tavaly december 8-tól.

Ennek – és az időközben a környéken lehullott 30 milliméternyi csapadéknak is – köszönhetően a tó szintje az agárdi mércénél a legutóbbi, szerda reggeli mérés szerint 99 centiméteres volt.

A vízügy szerint a tározók leeresztése 13 centiméterrel emelte a vízszintet, amely a vízpótlás kezdetén 83 centiméteren állt. A mostani méter körüli érték azonban még mindig elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméteres lenne a téli időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik