Belföld

Házkutatás van a zuglói polgármesteri hivatalban és Horváth Csabánál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Házkutatás zajlik a zuglói polgármesteri hivatalban, egy önkormányzati cégnél és a kerületi polgármester otthonában is. A polgármesteri hivatalban történő házkutatás hírét a 444-nek megerősítette a kerület sajtóreferense is.

Horváth Csaba, a kerület szocialista polgármestere a Facebook-oldalán azt írta:

Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás zuglói jelöltje a Facebookon azt írta:

Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.

Az ügyészség a hvg.hu kérdésére szerda délelőtt azt közölte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében összehangolt eljárási cselekményeket folytat. A Központi Nyomozó Főügyészség azt is közölte, hogy az eljárásról egyelőre több adat nem közölhető a nyomozás eredményessége érdekében, ugyanakkor azt ígérték, hogy közleményt fognak kiadni az ügyről.

A 444 azt írja, a SYS-szel 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége idején kötött szerződést a BKV informatikai rendszerek üzemeltetésére. A SYS-csoporthoz köthető személyekre tavaly csapott le a NAV, amely bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyben. A gyanú szerint a több mint 30 cégből álló számlagyár 19 milliárd forint áfáját tüntette el fiktív számlákkal. Az akcióra egy nappal azután került sor, hogy Pintér Sándor korábbi belügyes államtitkára, Tasnádi László átvette az üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik