Belföld

Márki-Zay a külföldön élő magyaroknak: Jöjjenek haza, szavazzanak itthon április 3-án

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Márki-Zay Pétert kapcsolta Berlinből az ATV Egyenes Beszéd című műsora kedd este. A német fővárosból jelentkező ellenzéki politikus az ukrán helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy határozottabb kiállást vár Orbán Viktortól, és hozzátette: hogyha a „NATO úgy dönt, hogy fegyverekkel kell támogatni Ukrajnát”, akkor egy általa vezetett kormány így fog eljárni.

Németországi látogatásával kapcsolatban azt mondta Márki-Zay, hogy biztosították „a német kormányt és a német ipart is közvetett módon arról, hogy mindannyian jobban fognak járni, ha tolvajok helyett tisztességes emberek kormányozzák majd Magyarországot, akik nem Putyint, hanem az Európai Uniót és a NATO-t tekintik legfőbb szövetségesüknek.”

A külföldön élő magyarok szavazásával kapcsolatban elmondta: az, hogy „az Orbán-kormány diszkriminált, és évekig nem adta meg azt a levélben szavazási jogot, mint mondjunk a Kárpát-medencében élő magyarságnak, az minden egészséges gondolkodású, tisztességes hazafit felháborít. Az a célunk, hogy Orbán kormányának leváltása után azonos szavazati joggal lássuk el a nyugaton élő magyarokat is, ne érje őket diszkrimináció. Addig is arra kérjük, a nyugaton élő magyarokat, hogy minél nagyobb számban valóban térjenek haza, akár telekocsi szervezésével, amire szintén volt már kezdeményezés, akár chartergép szervezésével.”

Ezen a félmilliónál is több emberen igenis múlhat a következő kormány sorsa

-tette hozzá.

Márki-Zay szerint Berlinben és Londonban a kormány ellehetetlenítette azt, hogy mindenki biztonságosan és kulturált körülmények közt szavazhasson. „Aki tervezi a hazalátogatást ebben az időszakban, az időzítse április 3-ára. Tudjanak abba együttműködni, hogy a telekocsi rendszerbe, hogyha valakinek pénze nem lenne, akkor azt más, jótékony módon fogadja be az autójába, és hozza haza.”

Végül újra hangsúlyozta:

Jöjjenek haza, ha lehet, itthon adják le a szavazatokat.

Iványi Gáborék NAV ellenőrzésével kapcsolatban azt mondta: „Engem is felháborít az, hogy a hajléktalanokat, a legelesettebb embereket támogató szervezetet 30 fegyveres NAV-ellenőr zaklat a tartozásai miatt”. Ezzel szemben Márki-Zay szerint „olyan bűnözők, gyanúsítottak, vagy vádlottak”, mint Simonka, vagy Völner „szabadon járkálnak, sőt, szavaznak a Parlamentben.”

Arról, hogy a külföldön élő magyarok közt, milyen tartaléka van az ellenzéknek, részletesen írtunk mi is:

Kapcsolódó
Akár kormányt is válthatnának a külföldön élő magyarok, ha könnyebben tudnának szavazni áprilisban
Tíznél több billegő körzetet is eldönthetnének a külföldön élő magyarok az ellenzék javára, ha online is szavazhatnának, de már az is jelentősen növelné a részvételi kedvüket a választáson, ha kevesebbet kellene utazniuk a szavazáshoz. Ez derül ki a 21 Kutatóközpont tanulmányából, amely a szavazói hajlandóság mellett a pártpreferenciát is mérte a kivándorolt magyarok több százezres létszámú közösségének körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik