Belföld

Karácsony: Inkább választanám a pénzügyi csődöt, mint a társadalmit

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Interjút adott a főpolgármester, beszélt a választási esélyekről, parlamenti mandátumáról, Márki-Zay Péterről és egy közös rendezésű olimpiáról is.

Egy biztos: az ellenzék nagyon közel van a Fidesz legyőzéséhez, sokkal közelebb, mint bármikor az elmúlt 12 évben

– jelentette ki Karácsony Gergely az Mfor-nak adott interjújában, ahol egy egész sor témát érintett a főpolgármester, így beszélt többek között arról, megbánta-e, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára az előválasztáson, mit gondol a Kétfarkú Kutya Pártról és Gattyán Györgyékről, a Budapestet fenyegető pénzügyi csődről, és egy esetleges olimpiai rendezésről is.

A főpolgármester elmondta, érzékeli a kormányváltó hangulatot az országban, ennek tükrében nagyon szoros versenyre számít az kormánypártok és az ellenzék között. Karácsony szerint a jelenlegi választási rendszert nem láttuk még élesben működni, kizárólag akkor, amikor a Fidesz ellenfele egy megosztott ellenzék volt. Mint elárulta, nem bánta meg, hogy az előválasztáson visszalépett Márki-Zay Péter javára, minden erejével támogatja az ellenzék közös jelöltjét, még ha lehetnek is közöttük véleménykülönbségek a politizálás tartalmi részét és a stílust illetően.

Ő nyerte meg az előválasztást, és senkinek semmi oka arra, hogy megkérdőjelezze a választók bölcsességét.

Karácsony szerint a Gattyán György féle Megoldás Mozgalom Rogán Antal megrendelésére jött létre, de különösebben nem tart tőlük, szerinte ugyanis az emberek megtanulták már, hogy vagy a Fideszre szavaznak, vagy a változásra. A Mi Hazánkkal kapcsolatban azt mondta, többet visznek el a Fidesztől, mint az ellenzéktől, de ha parlamentben jutnának, szinte biztos, hogy Orbánnal kollaborálnának. Az MKKP-vel kapcsolatban viszont az a véleménye, „kár a kutyákat cseszegetni, inkább rá kéne venni a támogatóikat, hogy egyéniben ők is az ellenzéki jelöltekre szavazzanak.”

Jövőjével kapcsolatban azt mondta, akkor is maradna főpolgármester, ha az ellenzék nyerné a választásokat, egy rövid időre azonban beülne a parlamentbe, hogy benyújtson egy Magyarország szíve című törvényjavaslatot.

Arra tennék javaslatot, hogy az állam, az agglomerációs települések és a fővárosi önkormányzat között milyen legyen a feladatmegosztás és a finanszírozás kiszámítható és fenntartható módja. Ma ez hiányzik, noha erre nagyon világos európai modellek léteznek. Az lenne a fontos, hogy a közösségi közlekedés azon logikáját, amelyet ma a BKK képvisel(…) terjesszük ki az egész agglomerációra és a pénzt ennek megfelelően dobjuk össze. Ne legyen az, hogy Budapest beleroskad abba, hogy finanszírozza azokat a közösségi közlekedési rendszereket, amelyeket nagy, és remélhetőleg egyre nagyobb mértékben nem csak a fővárosiak használnak.

Elképzelése szerint a főváros helyzete a mostaninál is sokkal rosszabb lenne, ha újra nyerne a Fidesz, a lelkesedésére akkor hatványozottan szükség lenne. A helyzet azonban most sem rózsás.

Azon kell aggódni, hogy a főváros kevesebb pénzből hosszú távon nem tudja majd finanszírozni a közszolgáltatásait. Úgy, hogy közben van egy rekordmagas infláció. Például csak a BKV esetében az áramár-növekedés, amit mi nem tudunk bevinni a rezsicsökkentett kategóriába, 10 milliárd forintos többletkiadást jelent

– szemlélteti Karácsony, hozzátéve, hogy legnagyobb bevételi forrásukat, az iparűzésiadót már második éve felezik meg kompenzáció nélkül, míg a Tarlós István idején 5 milliárd forintban meghatározott szolidaritási adó, amit befizetnek az állami költségvetésbe, most 35 milliárd.

Van B-tervük a költségvetést illetően, de azt nem feltétlenül akarják megvalósítani.

Őszintén szólva, ha választanom kell a társadalmi és a pénzügyi csőd között, én az utóbbira fogok voksolni. Ha tehát minket rátesz a kormány egy olyan pályára, amelyen a főváros nem finanszírozható, az derüljön ki. Inkább jöjjön a pénzügyi csőd, mint hogy megpróbálunk takarékoskodni, tönkretéve ezzel a város közszolgáltatásait.

Az ismételten nálunk megrendezendő vizes vb-ről azt mondta, elkezdődtek a szakmai egyeztetések arról, hogy a főváros hogyan tud segíteni az esemény megrendezésében, majd egy kissé szokatlan témát érintve azt mondta, szívesen venné, ha egyszer Budapest Béccsel és Pozonnyal közösen rendezne nyári olimpiát.

Már csak nosztalgiából is, mivel én nagy hibának tartom, hogy az európai hatalmak annak idején szétverték az Osztrák-Magyar Monarchiát

Karácsony korábban már fel is vetette az ötletet az osztrák és a szlovák főváros vezetőinek, akik bár meglepődtek a javaslaton, elmondása szerint nem utasították el azt élből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik