Belföld

Felszámolná a TEK-et az ellenzék, ha győz a választáson

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Rendvédelmi kérdésekben tartott tájékoztatót az Egyesült Ellenzék.

Lengyel Róbert volt rendőrtiszt, jelenlegi siófoki polgármester, az Egységben Magyarországért rendészetért és katasztrófavédelemért felelős szakpolitikai kabinetvezetője elmondta: vissza kívánják állítani a vidéki körzetmegbízotti – régies elnevezéssel: falurendőri – szolgálatot. Az ugyanakkor hozzátette:

A Terrorelhárítási Központ a jelenlegi formájában nem maradhat meg.

Szerinte ugyanis a TEK „rendőrség a rendőrségben” rendszer szerint működik, az Országos Rendőrfőkapitányságnak semmiféle ráhatása nincs a terrorelhárító tevékenységre. A terrorelhárítást vissza kell integrálni az ORFK egyik szervezeti egységeként.
A TEK utódszervezetének terrorfelderítési, bűnügyi munkát nem kell majd végeznie, azt az ORFK-ba integrált – vagyis a Készenléti Rendőrségből kiemelt – Nemzeti Nyomozó Iroda fogja ellátni. Az ORFK-n önálló korrupcióellenes igazgatóság felállítását is tervezik. „A határkerítés felállítása és működtetése jó szakmai döntés volt, és ennek a kerítésnek maradnia kell” – szögezte le Lengyel Róbert.

A kabinetvezető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatban elmondta: a tűzoltóknak vissza kell adni a nevüket is.
Harangozó Tamás,  az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Tolna 1. számú választókerületében, a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz-kormány alatt a rendvédelem területe „katasztrófa sújtotta övezet lett”, és a leszerelési, elvándorlási hullám folytatódásának jelenleg csak a járvány miatti tilalom szab gátat. Ennek egyik oka, hogy

2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap.

A szocialista politikus ennek rendezésén, a béremelési ígéreten túl kilátásba helyezte, hogy új szolgálati nyugdíjrendszert fognak bevezetni, rehabilitálják a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat, helyreállítják a rendvédelmi szakszervezetek jogosítványait, valamint megerősítik az alapvető jogok védelmét a rendvédelem területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik