Belföld

Magyar Narancs: Szóbeli engedéllyel épült út a fideszes képviselő nyaralójához

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Szóbeli engedély után épült aszfaltos út Witzmann Mihály balatonlellei nyaralójához – számolt be a Magyar Narancs. A helyszíni beszámoló szerint az ingatlanhoz, amely a fideszes képviselő feleségének nevén van és a politikus állítása szerint egy 50 négyzetméteres borospince és présház, a 0115-ös számú közút vezet, amely önkormányzati tulajdon. Ezt az utat nemrégiben felújították, miközben a környező dűlőutak jellemzően földutak.

A Magyar Narancs ezért megkérdezte Balatonlelle polgármesterét, Kenéz Istvánt, hogy hogyan zajlott a felújítást. A településvezető elmondta, hogy nincs pénzügyi eszközük, hogy szilárd burkolatú utat csináljanak, ezért elfogadták, amikor egy Jáki András nevű vállalkozó elvégezte a munkát. Kenéz elmondása szerint Jákinál valaki megrendelte az aszfaltozást, a polgármester pedig szóbeli engedélyt adott rá, továbbá az önkormányzat felajánlotta, hogy a munka megkezdése előtt elegyengetik a murvás utat. A Magyar Narancs megkereste a vállalkozót, aki közölte, hogy Witzmann Ágnes rendelte meg a munkát.

A hírportál megjegyzi, hogy az út leaszfaltozásához szabály szerint, igény esetén tervdokumentációt kell benyújtani és aztán a képviselő-testület dönt, ezért érthetetlen, hogy a pincéhez vezető zsákutca aszfaltburkolata hogyan épülhetett meg a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása nélkül.

A vonatkozó, az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 2012-es kormányrendelet szerint ugyanis az szükséges lett volna a szabályos tervezéshez is, mivel a Witzmann-villához vezető önkormányzati tulajdonú, 0115-ös számú út besorolása megváltozott, földútból szilárd burkolatú lett, ezt pedig engedélyeztetni kellett volna. Az ügyben a Somogy Megyei Kormányhivatal Útügyi és Mérési Osztálya illetékes, hozzájuk kellett volna az engedélykérelmet benyújtani,

olvasható a Magyar Narancs cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik