Belföld

Felfüggesztettet kértek a hulladékszállítóra, aki áthajtott egy férfin a salgótarjáni telephelyen

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a  Balassagyarmati Járási Ügyészség azzal a 25 éves férfival szemben, aki egy fémhulladék átvevő telephelyen hátramenet közben gázolt el egy idős gyalogost.

A férfi tavaly tavasszal fémhulladékot szállított egy salgótarjáni telephelyre a kisteherautóval, ahol ekkor a fémhulladék kupacok, a konténerek, az ott parkoló egyéb járművek, illetve a dolgozó munkagépek közti területen nagy volt a személy- és áruforgalom.

A Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a sofőr a telephelyre behajtva megállt és várakozott, eközben utasa kiszállt és eltávolodott a járműtől. Röviddel ezután a terhelt anélkül indult el hátramenetben rakományával a lepakolás helyére, hogy gondoskodott volna egy arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Erre azért lett volna szükség, mert a jármű zárt felépítménye miatt a mögötte lévő utat nem látta be, és a telephely kiépítése, valamint a sűrű forgalom is megkívánta volna ezt.

A hátramenet közben nem észlelte, hogy a tehergépkocsi mögé halad egy 71 éves férfi, így alacsony sebességgel elütötte őt. A gyalogos az ütközéstől a földre zuhant, a tovább haladó tehergépkocsi jobb hátsó kereke pedig átgördült a jobb lábán. A balesetet észlelő emberek kiabálására a sofőr megállította a járművét, aminek jobb hátsó kereke az áldozata testén állt meg, majd a sofőr előre elindulva ismét áthajtott az idős férfi lábán.

A nyugdíjast mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol később elhunyt. A főügyészség szerint az volt a baleset oka, hogy a kistehergépkocsi vezetője a hátramenetben történő haladása során figyelmetlensége miatt nem észlelte a mögötte tartózkodó gyalogost.

Hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza, és a KRESZ előírja azt is, hogy ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek irányító személyt is igénybe kell vennie, aki folyamatosan figyeli a jármű mögötti területet, egyúttal a jármű vezetőjével is kapcsolatban áll.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség felfüggesztett fogházat és járművezetéstől eltiltást kért a vádlottra azzal, hogy a nyomozás során felmerült 426 ezres bűnügyi költséget is fizettessék meg vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik