Belföld

48 esetben indult eljárás kék villogó jogosulatlan használata miatt tavaly

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint tavaly összesen 48 esetben folytattak szabálysértési eljárást kék villogó jogosulatlan használata miatt – írja az RTL.

A rendőrség azt nem árulhatta el, hogy pontosan kiket büntettek meg, vagy kik ellen indult eljárás. Ugyanakkor a 444.hu korábbi cikke alapján tudni lehet, hogy a végrehajtói kar vezetője rendszeresen használt egy magán-mentőszolgálat által üzemeltetett kék villogós autót. A jármű Schadl György cégének tulajdonában állt, de ismerősének egészségügyi cége volt az üzembentartó, így – bizonyos feltételek teljesülése esetén – rendelkezhetett megkülönböztető jelzéssel.

Ez az egészségügyi szolgáltató végezte a végrehajtói kar dolgozóinak tesztelését koronavírusra, a gyorstesztekért fejenként 50 ezer forintot kellett fizetni. Az akkori piaci árak alapján is túlárazott szerződést Völner Pál volt igazságügyi államtitkár hagyta jóvá, akit Schadl Györgytől átvett 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsítanak.

A Skoda Superb típusú autó mobil kék villogóját viszont feltehetően csak egészségügyi tevékenységgel összefüggő feladat során lehetett volna használni, valamint abban az esetben, ha felragasztják a kocsira a magán-mentőszolgálat matricáját is. Schadl György utóbbit nem tette meg, így tavaly májusban egy rendőri ellenőrzés során meg is állapították, hogy jogosulatlanul kapcsolta be a megkülönböztető jelzést. A nyomozati iratok szerint Schadl Györgynek azért kellett a villogó, hogy tudja használni a buszsávot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik