Belföld

Tállai András szerint azért nem csökkentik az áfát, mert az emberek abból semmit nem éreznének

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Szél Bernadett érdeklődött, hogy miért nem támogatja ilyen módon a kormány a gluténérzékenyeket

A Facebookon jelentkezett hosszabb poszttal Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, amelyben egy kevébé terítéken lévő problémára, a mentes érkezés viszontagságaira igyekezett rámutatni.

A politikus saját példáján keresztül vázolja, hogy mentesen élni nagyon drága, főleg, ha a minőséget is nézzük, „a gluténmentes liszt kilója 1500 Ft fölött van, a pékáru (pl. kenyér) kilója még a legkedvezőbb áron is 2000 Ft fölött”. Ezzel kapcsolatban kereste meg őt egy másik érintett, aki elmondta, Lengyelországban a gluténmentes termékek után mindössze 5 százalékos áfát kell fizetni, szemben az itthoni rekorder 27 százalékkal.

Szél Bernadett a dilemmát, miszerint az állam itthon miért nem támogatja a gluténérzékeny gyermekeket nevelő családokat azzal, hogy csökkenti az áfát, kérdésként továbbította a kormánynak, de mint írja, a válasz még őt is meglepte. Varga Mihály nevében Tállai András jegyezte a választ, melyben azt vázolta,

hogy az árakat alapvetően nem az áfa kulcsa határozza meg, ezért ha csökkentenék is az áfát, a fogyasztók abból semmit se éreznének, a költségvetésnek viszont fájna, úgyhogy nem lesz áfacsökkentés.

Ennél a pontnál jegyezte meg Szél, hogy éppen Tállai volt az aki néhány éve a sertéshús 22 százalékos áfacsökkentése kapcsán azt mondta, a fogyasztói árak csökkenését várják a döntéstől.

Válaszában Tállai azt is megírta Szélnek, hogy a kormány nem feledkezik meg a gluténérzékeny gyerekeket nevelő családokat, csak épp a családi pótlékkal támogatja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik