Belföld

Zalaegerszegen az egykori zsinagógában kampányol a Mi Hazánk, a Mazsihisz tiltakozik

Kőhalmi Péter / AFP
Kőhalmi Péter / AFP

Február 19-én a Városi Kiállító – és Hangversenyteremben tart kampányrendezvényt a Mi Hazánk Zalaegerszegen, abban az épületben, amely egykor zsinagóga volt. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tiltakozott az esemény ellen.

A Mazsihisz szerint a zsinagóga épülete a zsidó közösség és a város számára is kiemelt jelentőségű hely, amely emléket állít Zalaegerszeg egykor virágzó zsidó közösségének. A holokausztban több mint 800 zalaegerszegi zsidó vesztette életét.

Szerintük a Mi Hazánk rendezvénye kegyeletsértő, mert a párt tagjai nyilvános beszédeikben, internetes posztjaikban nyíltan uszítanak a kisebbségek ellen.

Egy ilyen esemény méltatlan a hely történetéhez, és meggyalázza mártírjaink emlékét

– áll a Mazsihisz közleményében.

Hozzáteszik, hogy pártpolitikai ügyekben nem kívánnak megnyilvánulni, de a Mi Hazánk tervezett zsinagógai rendezvénye olyan provokáció, ami ellen muszáj fellépni: ezért a közleményben felszólítják az épületfenntartó zalaegerszegi önkormányzatot, hogy a helyszín bérbeadására vonatkozó döntésüket vonják vissza, és ne engedjék, hogy a Mi Hazánk az egykori zsinagógában fórumozzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik