Belföld

Szijjártó szerint nagyon durva külföldi beavatkozások várhatóak a magyar választásba

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ami még a következő időszakban szerintem várható, azok a nagyon durva külföldi beavatkozások a magyar választási folyamatba, annak kampányába és annak reménybeli kimenetelébe

mondta Szijjártó Péter a Megafon Központ rendezvényén. A külügyminiszter szerint nem véletlen, hogy most talán először közvetítik az Európai Bíróság ítélethirdetését élőben, és „egy magyar nyelvet nagyon-nagyon távolról ismerő, ezért aztán jól hallhatóan nem beszélő ember, a világ legszánalmasabb módján próbál felolvasni valamit magyarul, amit nyilván néhány magyar EP képviselő meg think-thank, meg nem tudom én micsoda, fonetikusan elmondott neki, leírta, elpróbálták”.

Kapcsolódó
Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Ebesz Magyarországra
Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint „finoman megfenyegette” volna a nagyköveteket, úgy fogalmazott: „Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. Tehát kikérem magamnak, hogy bárkit, bárkivel finoman beszéltem volna ebben a kérdésben. Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői”.

Szijjártó ezt követően arról is beszlt, hogy saját kezével írta alá a meghívólevelet az EBESZ-nek, hogy jöjjenek megfigyelni a választást, „de egy nagykövetnek, meg egy nagykövetségi alkalmazottnak itt Budapesten az nem dolga, hogy platformokat alakítson, aztán járkáljon a szavazókörökbe, meg elmondja a véleményét arról, hogy szerinte itt mi hogy jó, meg mi nem jó”.

De világosan megmondtam, nem kell itt találgatni, hogy osztályvezető helyettesi szintig fog bejutni a magyar államigazgatásba az a nagykövet, aki beavatkozik a magyar választási folyamatba, és aki nem tartja tiszteletben az ide vonatkozó nemzeti meg nemzetközi jogszabályokat. Mert magyarok vagyunk és nem hülyék. És az, hogy valaki ilyen boxzsáknak nézze Magyarországot, hogy fölkel aztán elkezdi reggel püfölni, mert éppen nincs jobb dolga, és mond mindenfajta dolgokat, ennek vége, ennek vége

– vélekedett a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik