Belföld

Pegasus-ügy: titok, volt-e vizsgálat Varga Judit ellen

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Vadai Ágnes „az Igazságügyi Minisztériumban kialakult törvényellenes gyakorlatról” kérdezte a belügyminisztert.

Vadai Ágnes szerint Varga Judit igazságügy-miniszter törvényt sértett Pegasus-ügyben, amikor annak idején átadta az akkori államtitkárának, a hivatali vesztegetéssel és más bűnügyekkel gyanúsított Völner Pálnak, a megfigyelések engedélyezését.

A Demokratikus Koalíció politikusa ezért írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek arról, folytattak-e vizsgálatot az Igazságügyi Minisztériumban kialakult törvényellenes gyakorlat miatt Varga Judit ellen.

Az ellenzéki képviselő szerint ugyanis a miniszter megsértette a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényt, amely értelmében a nemzetbiztonsági feladatok ellátásakor a külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést a miniszter engedélyezi, parlamenti államtitkára a szaktárca Szervezeti és Működési Szabályzata szerint is csak akadályoztatása esetén helyettesíti.

Vadai Ágnes szerint egyértelműen jogszerűtlen volt az a gyakorlat, hogy a titkos információgyűjtéssel kapcsolatos engedélyezést

nem csupán dr. Varga Judit miniszter akadályoztatása esetén, hanem folyamatosan és rendszeresen dr. Völner Pál végezte.

Kapcsolódó
Varga Judit: Völner Pál adhat engedélyt lehallgatásokra
Pintér Sándor szerint pedig Stummer Jánost kellene szerinte megkérdezni az ügyben.
.

Pintér Sándortól azt szerette volna megtudni, emiatt folytattak, folytatnak-e vizsgálatot

dr. Varga Judittal szemben a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény megsértése miatt? Ha a vizsgálat eredményesen lezárult, akkor arról mikor kap a közvélemény tájékoztatást?

Kontrát Károly belügyi államtitkár az ellenzéki politikus kérdésére azt válaszolta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok feladataikat az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok alapján látják el.

Amennyiben nemzetbiztonsági kockázat merül fel, a szolgálatok a megelőzés, az elhárítás és a megakadályozás érdekében, a szükséges intézkedéseket megteszik. A szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, így arról nincs lehetőség tájékoztatást adni.

Kapcsolódó
Varga Judit világszínvonalú elsétálást mutatott be, amikor arról kérdezték, adott-e engedélyt a jachtozásokat lebuktató újságíró megfigyelésére
A legkorszerűbb elvek alapján készült, talán ma a kontinensen nincs is, csak Angliában ilyen elsétálás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik