Belföld koronavírus

Bekerülhetnek a külföldön kapott Covid-oltások az EESZT-be

Kormányrendelet született a koronavírus ellen külföldön kapott védőoltásoknak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) történő felvételéről. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint azok kérhetik az oltás felvételét, akik magyar állampolgárok, vagy nem magyar állampolgárok, de Magyarország területén 180 napon belül 90 napot meghaladóan jogszerűen tartózkodnak.

Az érintettek az igényüket bejelenthetik személyesen bármely kormányablakban, írásban a lakcím szerinti illetékes járási hivatalban, vagy elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az érintett természetes személyazonosító adatait, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány számát, a tajszámot – ha van –, illetve az oltás tényének a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított magyar vagy angol nyelvű igazolását, más nyelv esetében hiteles magyar fordítását, beleértve a vonatkozó uniós rendeletben meghatározott adatokat.

A rendelet a kihirdetést követő 5. napon, tehát február 21-én lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik