Belföld

Karácsony: A kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Miután február elején tarifaemelésért demonstráltak a budapesti taxisok a Hősök terén, most úgy tűnik, hogy többen újra akcióba lendültek, és ezúttal Karácsony Gergely főpolgármester „ablaka alatt” tettek kísérletet követeléseik érvényesítésére – mindez Karácsony szerdai Facebook-posztjából derült ki.

Ma a taxisok egy része az ablakom alatt tüntet, mert emelni szeretnék a tarifákat. Tény, döbbenetes mértékű az infláció, amit láthatóan a kormány képtelen megállítani

– fogalmaz posztjában a főpolgármester, majd hozzáteszi, hogy 2020-ban a Fővárosi Önkormányzat 70 százalékos kedvezményt adott a taxisdrosztdíjból, ami a fővárosnak összességében több százmilliós bevételkiesést jelent. Erre az intézkedésre akkor a koronavírus-járvány, illetve a járványkezelés okozta súlyos ágazati visszaesés adott okot.

A főpolgármester azt is írja, hogy hónapok óta tárgyalnak a taxis szervezetek hivatalos képviselőivel egy esetleges emelésről, csakhogy eddig egy „kormányzati jogszabály” szerint az önkormányzatok semmilyen díjat sem emelhetnek.

Tegnap este, hirtelen a mai taxis demonstráció előtt, változott a helyzet azzal, hogy a kormány mostantól engedélyezi a taxis díjak emelését

– írja posztjában a főpolgármester, aki ezután azt javasolja, hogy folytatódjanak a tárgyalások a hivatalos taxis szervezetekkel, és állapodjanak meg egy „méltányos emelésben”, amit majd a Fővárosi Közgyűlés döntésével jóvá is hagyhatnak.

A hónap elején a Hősök terén tüntető taxisok a követeléseiket tartalmazó petíciót átadták a Főpolgármesteri Hivatalban és a Miniszterelnökségen. Ennek megfelelően azt szeretnék elérni, hogy a kilométerenkénti viteldíj 300 forintról 500 forintra emelkedjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik