Belföld

Márki-Zay: Orbánnak van egy tízezres, halottakból álló hadserege. Levélszavazó zombik

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A választási kampány egyre jobban hasonlít egy rémmesére. A Fidesz nem csak gonosz, kapzsi és hazug, de most kiderült, hogy Orbánnak van egy tízezres, halottakból álló hadserege. Levélszavazó zombik. Az Éjkirály velük akarja megtartani a hatalmát. Meg kell akadályoznunk!

-írta az ellenzék kormányfő-jelöltje Facebook-oldalán.

Márki-Zay Péter Hadházy Ákos bejegyzésére reagált így. A független országgyűlési képviselő azt írja, hogy a Választási Iroda megkapta azt az adatot, miszerint 2018 és 2021 között, négy év alatt összesen 3085 „elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül”.

Ez a szám ugyanakkor alacsony Hadházy szerint, mivel „ha tudjuk azt, hogy Magyarországon évente 1000 főből 13-15 ember hal meg, akkor könnyen kiszámolható, hogy a határon túli regisztrált választók közül négy év alatt elhunytak száma minimum 20 ezer körül lehet. Ehhez képest csak 3000 honfitársunkat törölték a nyilvántartásból”. Hadházy szerint probléma, hogy kiélezett helyzetben pár ezer szavazat is dönthet egy mandátum és így akár az egész választás sorsáról”, illetve „ha egyetlen halott borítékát sem küldenék vissza, a jelenség akkor is befolyásolhatja a végeredményt azzal, hogy nem tudjuk, mennyi pontosan az összes szavazásra jogosult állampolgár”, ami

extrém esetben szintén megváltoztathatja az eredményt.

Márki-Zay: Fel kell függeszteni a levélszavazást

“Amíg nincs arra garancia, hogy csak élő emberek szavaznak, addig fel kell függeszteni a levélszavazást, és a konzulátusokon kell biztosítani a szavazási lehetőséget, akár több napon keresztül” – írja friss, ámde a témában idevágó bejegyzésében Márki-Zay Péter. Hozzáteszi: ebben partnerek vagyunk, minden szavazat fontos, de legalább ennyire fontos, hogy a csalás lehetőségét kizárjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik