Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság iránt leginkább elkötelezett ország az unióban

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Többféle elképzelés él Európa jövőjéről, ami önmagában nem baj; a kérdés az, hogy az írott jog érvényesül-e – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten. Gulyás Gergely a magyar-német barátsági szerződés 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen arról is beszélt, hogy

Magyarország a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság iránt leginkább elkötelezett ország az unióban, amelynek jelenlegi vezetői – a miniszterelnök, a házelnök és az államfő is – korábban egy diktatúrában küzdöttek a jogállamért.

„Ez az egyik oka, hogy ezen a területen nem szívesen fogadunk el kioktatást” – mondta, majd azt is hozzátette, hogy „Németország nagy és sokszínű ország a német sajtóból pedig aggasztó mértékben hiányzik a sokszínűség”. Szerinte két nappal ezelőtt a német dpa hírügynökség meghamisította a magyar miniszterelnök szavait.

A miniszter szerint Magyarországon is „van okunk, időnként aggodalomra, mert a választási kampányban az egyik miniszterelnök-jelölt azt találta mondani, hogy egy olyan szövetséget vezet, ahol fasiszták és kommunisták vannak, de mindenki megmaradhat fasisztának és kommunistának”.

Márki-Zay egy fonyódi utcafórumon a hétvégén egészen pontosan azt mondta, hogy:

De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.

Később kijelentését azzal magyarázta, hogy „a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Fidesz-közeli Mi Hazánkról” beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik