Belföld

Szén-monoxid ölt Csöngén

Kedd reggel fél kilenckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy ember nem ad magáról életjelet a Vas megyei Csöngén. A bejelentő elmondta, hogy a Zrínyi Miklós utcai ház ablakán át észrevette, hogy a szomszédja az ágyon fekszik és semmire sem reagál.

Mukics Dániel szóvivő tájékoztatása szerint öt sárvári tűzoltó egy járművel vonult a helyszínre, ahol légzőkészülékben behatoltak a családi házba, az ágyon fekvő emberen azonban már nem lehetett segíteni. A tűzoltók magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a szobában. A mérgező gáz azért jött létre, mert egy nyílt lánggal működő fűtőeszköz, egy sziesztakályha működött a hálószobában, az ajtók, ablakok pedig be voltak csukva.

A rendkívül mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha a fűtés, vagy a vízmelegítő lángja nem kap elég levegőt A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében az alábbiakat tegye:

  • Ha bármi nyílt lánggal működik az otthonunkban, célszerű gondoskodni az állandó, automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot;
  • Évente egyszer ajánlott ellenőriztetni, tisztítatni a nyílt lánggal működő eszközeinket;
  • Szerezzen be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert sem az emberek, sem a háziállatok nem érzik ezt a gázt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik