Belföld

Závecz: Három százalékponttal vezet a Fidesz az ellenzék előtt

FARKAS NORBERT / 24.HU ÉS IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU ÉS IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Nagyjából 500 ezer olyan aktív bizonytalan van, aki szavazna, de még nem tudja, kire.

Három százalékpontos a Fidesz–KDNP előnye a közös ellenzéki listával szemben. A Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok 49, az Egységben Magyarországért 46 százalékon áll, ami fordulatot jelent, hiszen a múlt év végén a pártlisták versenyében 1-2 százalékponttal még az ellenzék vezetett.

Február elején a választókorú népesség 38 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP listáját, 36 százaléka az ellnzékét, 3 százaléka a Mi Hazánkét, 2 százaléka a Kétfarkú Kutyapártét. Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Fidesz–KDNP 49, az Egységben Magyarországért 46, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll. Az ellenzéki szövetség a múlt hónaphoz képest három százalékpontot veszített, a kormányoldal támogatottsága egy százalékpontot nőtt.

A pártok rangsorát a Fidesz vezeti 38 százalékkal. Az ellenzéki erősorrend így áll:

  • Demokratikus Koalíció 12 százalék,
  • Jobbik 8 százalék,
  • MSZP 5 százalék,
  • Momentum  4 százalék,
  • Mi Hazánk 3 százalék,
  • a Párbeszéd, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2 százalékos.

A kampányban a pártoknak fontos a mozgósítás, ugyanis a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért táborán belül is lényegében azonos, 57-58 százalékos az aktív szavazók aránya.

A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, 1,2 millióan valószínűsítik ezt, és nagyjából 100 ezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió hívéből  1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek voksolni, 100 ezren viszont nem tartják ezt valószínűnek.

Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer ember) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat.

Egytizedük szeretné, ha a Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizedük inkább változást szeretne. Ha csak ez határozná meg a szavazatukat, az ellenzéknek innen 40-50 ezerrel több voks jutna.

A Fidesz–KDNP hívei optimistábbak

A Závecz Research szerint a sikerhez fontos az önbizalom, és bár mindkét tábor bízik a győzelemben, a kormánypártiak jobban. A Fidesz–KDNP támogatóinak 98, az ellenzékiek 92 százaléka feltételezi azt, hogy győznek. Az aktív bizonytalanok körében is valamivel többen feltételezik a kormánypárt győzelmét, mint az ellenzékét (42, illetve 35 százalék). Ha csak a győzteshez tartozás érzése befolyásolná a voksukat, az pár tízezerrel több szavazatot hozhatna a Fidesz–KDNP-nek.

A mandátumok eloszlását befolyásolhatja, hogy a Mi Hazánk vagy a Kétfarkú Kutyapárt bejut-e a parlamentbe. Mindkét pártnak több a híve, mint tavaly. Akkori éves átlaguk bő 1-1 százalék volt, jelenleg a Mi Hazánknak 3, a Kétfarkú Kutyapártnak 2 százaléka van.

A Fidesz–KDNP, illetve az ellenzéki tábor összetételét leginkább a lakóhely típusa különbözteti meg. Budapesten jelentős az ellenzéki fölény (52 vs. 32 százalék), a megyeszékhelyeken kiegyensúlyozottak az erőviszonyok (34-34 százaék). A kis- és közepes városokban az Egységben Magyarországért listájának van némi előnye (40 vs. 35 százalék), de a falvakban a Fidesz–KDNP sokkal erősebb: 49 százalékon áll, míg ellenfele 23 százalékos.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2022. február 2-10. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik