Belföld

Kilőtt a budapesti újlakáspiac (x)

Cordia
Cordia
Szakértők szerint érdemes mielőbb kihasználni a még elérhető támogatásokat és hiteleket, mert tovább drágulhatnak a lakások.

A korábbi években tapasztaltnál is nagyobb lendülettel indult az idén a lakáspiac: csak a Cordiánál, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztőjénél 20 százalékkal több megkeresés érkezett januárban, mint egy évvel korábban, 2020-hoz képest pedig megduplázódott az érdeklődők száma.

Ez részben azzal magyarázható, hogy sokan szeretnék igénybe venni a hitelkonstrukciók között is páratlan lehetőséget kínáló, nem csak a családosok számára elérhető Zöld Otthon Programot. Félő ugyanakkor, hogy ennek kerete a rendkívül erős kereslet miatt belátható időn belül kimerül, ráadásul az elérhető zöldhitel-képes új ingatlanok mennyisége is csökken.

Szintén erősíti a vásárlói szándékot, hogy az átmeneti megtorpanás után a lakásbérleti díjak is újra emelkedőben vannak. A Cordia belvárosi és belvárosközeli lakásai esetében ráadásul a kedvező elhelyezkedés miatt jelentős számú külföldi diák található a bérlői oldalon, akik a bérleti díjat a legtöbb esetben euróban fizetik.

Cordia

Universo by Cordia

Nem áll meg az újlakásdrágulás

Szakértők szerint a megnövekedett kereslet és a kivitelezési költségek további emelkedése miatt további lakásdrágulásra lehet számítani. Érdemes tehát mielőbb dönteni és kiválasztani egy megfelelő lakást egy megbízható fejlesztő kínálatából, mert most még találhatóak a piacon kedvező kamatozású hitelkonstrukciók és még tart a Zöld Otthon Program kerete is, illetve az új lakásban gondolkodó családok szintén számos előnyös állami támogatást vehetnek igénybe.

Cordia

Grand Corvin 2 by Cordia

Mit válasszunk kiadásra?

A Cordia tapasztalatai szerint azok, akik a megvásárolt lakás kiadásában, azaz befektetésben gondolkodnak, változatlanul a kétszobás lakásokat és stúdiókat keresik elsősorban az olyan nagy presztízsű, belvárosi épületekben, mint a Corvin Sétányon található Grand Corvin projekt vagy a hasonlóan népszerű, XI. kerületi Universo. A saját otthonra vágyók döntő többsége ugyanakkor a háromszobás vagy nagyobb lakásokat keresi, kiemelten az olyan zöldövezeti projektekben, mint a XI. kerületi Sasad Resort és a XIV. kerületi Thermal Zugló, az itt megtapasztalható nyugodt és családias környezet miatt.

Ha megvan a döntés, előnyös lehet már elkészült vagy átadásközeli új lakást választani. Ilyen otthonok akár az Universo projektben is elérhetők még, a Zöld Otthon Programhoz szükséges energiahatékonyságot tekintve pedig jó hír, hogy a Cordia portfóliójában ajánlott ingatlanok mindegyike meghaladja az elvárt értékeket. Szintén jó döntés lehet, ha az ingatlanok értékesítésének indulásakor foglaljuk le a megfelelő lakást, hiszen az előértékesítés során a fejlesztők általában bevezető árakon kínálják az otthonokat. Ilyenkor különösen fontos megbízható fejlesztőt választani partnerként.

Cordia

Sasad Resort Panorama by Cordia

Még mindig jó befektetés lehet

Az utóbbi időben újra felerősödött infláció is sokakat késztethet arra, hogy újlakás-vásárlás révén próbálják megőrizni megtakarításaik értékét. Ezt a gondolatmenetet támaszthatják alá a KSH* és az MNB** múltbeli adatai is, hiszen ezeket összevetve kitűnik, hogy a mögöttünk álló évtizedben az új otthonok ára közel a duplájára nőtt, ezzel pedig az inflációhoz képest több mint háromszor gyorsabban emelkedett.

Mindezeket összegezve minden jel arra mutat, hogy most még mindig megéri újépítésű ingatlanba fektetni, a lakáscéljai megvalósításához pedig, a Cordia kínálatában minden igényre van ideális megoldás.

Cordia

*KSH Fogyasztói árindex
**MNB Lakáspiaci jelentés 2020 – A lakásárak alakulása

Advertisement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik