Belföld

Tatai karsztvízzel pótolnák a Komáromban kivett ivóvizet az ellenzék szerint

Konczer Erik Facebook-oldala
Konczer Erik Facebook-oldala

A Fidesz jogszabályt kijátszva használná fel a tatabányaiak ivóvízét a komáromi ipari park működtetéséhez – egyebek mellett ezt állította a tatabányai választókörzet ellenzéki képviselőjelöltje, a DK-s Konczer Erik, aki Ungár Péterrel, az LPM parlamenti képviselőjével közösen tartott vasárnap online sajtótájékoztatót.

Mint elhangzott, Orbán Viktor kormányát kizárólag a pénzszerzés vonzza a természet felé, ez is okot ad arra, hogy áprilisban leváltsák a regnáló kabinetet. Ungár Péter szerint az Orbán-kormány – amennyiben a természetvédelem és a profit között kell választania – minden alkalommal a profitot részesíti előnyben.

Az ellenzéki politikusok szerint az a fő probléma, hogy Tatabányán és környékén ugyan kiváló minőségű az ivóvíz, amelyet az itt lévő vízbányából nyer a térség, ám a szénbányák bezárása után helyreálló egyensúly a mostani ipari beavatkozások miatt ismét felborult, így a tatai víz már nem felel meg az uniós víz keretirányelv követelményeinek sem. Mivel tatai források alig adnak vizet, vagy már el is apadtak, ezért a Tata–Komárom vízvezeték pályázatát módosították, hogy engedélyezzék a felszín alatti vizek ipari felhasználását. Ezt először a „komáromi ipari park megnövekedett vízigényével”, később Komárom város megnövekedett vízigényével indokolták. Formálisan tehát nem a tatabányai karsztvizet használják fel a komáromi ipari parkban, hanem az eddigi komáromi ivóvizet, cserébe viszont a karsztból érkezik a komáromi ivóvíz.

Konczer Erik szerint a Fidesz olyan ipari fejlesztéseket támogat a térségben, amelyek lehetővé teszik a felszín alatti vizek ipari felhasználását. Az ellenzéki politikus értelmezése szerint a komáromiak ivóvízkészletének egy részét a jövőben ipari célokra fordítanák, a kieső ivóvízmennyiséget pedig a tatai karsztvizekből pótolnák. Látszólag mindenki jól jár, kivéve a tataiakat és a megye lakosságát, akiknek egy élhetetlen város marad a megnövekedett forgalommal és sérült természeti élőhelyekkel, tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik