Belföld

Hét weboldalt és 13 bankszámlát használt a lebukott bűnbanda

police.hu
police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI NBEFO) pécsi osztálya lezárta a bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett, új, pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt indított nyomozást Z. Vilmos, 37 éves szigetvári lakos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen – írta meg a police.hu.

A bandára még 2020 nyarán csaptak le a rendőrök. Első körben még 7 gyanúsítottal szemben indult meg a nyomozás, de az idő előre haladtával a gyanúsítotti kör bővülni kezdett, és végül 23 személy ellen folytatták le a büntetőeljárás vizsgálati szakaszát. 10 főt bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett, 12 személyt pénzmosás bűntett, míg egy embert közokirat-hamisítás bűntett elkövetésével gyanúsítottak meg.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a drogbanda 2018 februárja és 2020 júniusa között külföldi weboldalakról beszerzett új, pszichoaktív anyagok értékesítésére specializálódott. Módszerük az volt, hogy a kriptovalutával megvásárolt anyagokat személyes találkozások nélkül, kizárólag online eladással, postai vagy futárcégeken keresztül történő kézbesítéssel juttatták el a vásárlóknak. A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drogbiznisz. A szervezetnek voltak olyan strómanjai is, akik kisebb pénzösszegekért cserébe számlákat biztosítottak az ügyletekhez.

police.hu

A csapat 7 különböző weboldalt és 13 különböző bankszámlát használt. A két év alatt mintegy 20 ezer csomagot értékesített és 348 millió forint bevételre tett szert. A bűnös pénzt a bandatagok megélhetésükre, illetve drága, külföldi utazásokra, nagy értékű autókra fordították, valamint ingatlanokba fektették.

A magyar rendőrök több külföldi hatóságot is megkerestek a büntetőeljárás során. Európai nyomozási határozat, illetve bűnügyi jogsegély kibocsátása, valamint bizonyítékok beszerzése érdekében Horvátországgal, Ausztriával, Belgiummal, Lengyelországgal és az Amerikai Egyesült Államokkal is felvették a kapcsolatot.

Az akcióval párhuzamosan a KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai a bűnös úton szerzett jövedelem elvonása érdekében számos kényszerintézkedést alkalmaztak a gyanúsítottakhoz kapcsolódó ingóságok és ingatlanok vonatkozásában. A zár alá vett ingatlanoknak, valamint a lefoglalt nagy értékű autóknak, ékszereknek és készpénznek köszönhetően összesen mintegy 75,5 millió forint értékű vagyont sikerült biztosítani.

A bűnszervezet fővezére, Z. Vilmos jelenleg is letartóztatásban van, bűntársai szabadlábon védekeznek. Az iratokat vádemelési javaslattal a napokban továbbították a Szigetvári Járási Ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik