Belföld

Beperelte a végrehajtói kart egy korrupcióellenes szervezet

Pert indított a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar ellen a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet – közölték csütörtökön.

A K-Monitor azután fordult közérdekűadat-igényléssel az MBVK-hoz, hogy annak elnökét, Schadl Györgyöt korrupciós cselekmények gyanúja miatt letartóztatták. Azt szerették volna kideríteni, hogy a botrányba keveredett intézmény kikkel és milyen összegben kötött szerződést az elmúlt években.

A végrehajtói kar azonban arra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, hogy hivatali szervezetükben nem tartják nyilván a közfeladatok ellátásával kapcsolatos szerződéseket.

A K-Monitor érvelése szerint a bírósági végrehajtás közfeladat, az MBVK közfeladatot lát el, tehát rá is vonatkoznak az információszabadságról szóló törvény átláthatósági rendelkezései. A közfeladatot ellátó szervnek pedig a törvény szerint lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatokat bárki megismerhesse.

Mivel a civil szervezet nem tudta elfogadni a végrehajtói kar magyarázatát, a Fővárosi Törvényszéken pert indított a szerződések megszerzéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik